Američané vzdávají hold všem veteránům

Amerika si dnes připomíná válečné veterány. 11. listopad je v Evropě hlavně připomínkou konce první světové války, za Atlantikem se ale postupně stal dnem, kdy se připomínají a oslavují vysloužilci ze všech konfliktů:

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký vojenský hřbitov v Colleville-sur-Mer

Americký vojenský hřbitov v Colleville-sur-Mer | Foto: Jiří Hošek

První dáma Michelle Obamová spolu s manželkou viceprezidenta Jill Bidenovou připomínají ve zvláštním videu hlavně školákům, že veteráni jsou všude tam, kam školáci jdou.

Veteránů je ve Spojených státech opravdu hodně. Formálně má takový status skoro 25 milionů Američanů. 11. listopad je federálním svátkem. Nejrůznější vládní i nevládní organizace, školy i neformální občanské iniciativy vyjadřují veteránům vděk a případně se jim snaží pomoci.

A pomoc je opravdu na místě. Veteráni i veteránky trpí poměrně mnohem častěji psychickými poruchami a problémy, než ostatní populace. Jsou také mnohem náchylnější k alkoholové nebo jiné drogové závislosti.

Vít Pohanka, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme