Einstürzende Neubauten oslaví v Praze 30. výročí vzniku

Třicetiny oslaví koncertem v pražském divadle Archa německá industriální kapela Einstürzende Neubauten. Stane se tak dnes a zítra. Kapela hrála v českých končinách už několikrát. Legendární se ale stala její vůbec první návštěva v tehdejším Československu. Skupina měla hrát v roce 1987 v Plzni, ale nezahrála.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Einstürzende Neubauten v Arše

Einstürzende Neubauten v Arše | Foto: Kryštof Havlice

V září 1987 hostil plzeňský amfiteátr Lochotín takzvaný Festival míru Olofa Palmeho. Uspořádalo ho západoněmecké mírové hnutí spolu s komunistickými orgány a socialistickým svazem mládeže. A tomu odpovídala i poněkud absurdní dramaturgie.

Přehrát

00:00 / 00:00

První (ne)vystoupení Einstürzende Neubauten v Česku připomíná redaktor Nikola Bojčev

Němečtí industriální Einstürzende Neubauten nebo punkeři Die Toten Hosen měli na jednom pódiu vystoupit s tehdejšími ikonami popu Michalem Davidem a Daliborem Jandou.

Podobně absurdně nesourodé bylo i publikum. Vedle skalních pankáčů s číry seděli v hledišti třeba škodováčtí odboráři s rodinami. Na průšvih bylo zaděláno...

A ten začal při vystoupení Die Toten Hosen. Punkeři z obou stran hranice se po svém zvyku nahrnuli pod pódium a na to nebyli organizátoři zvyklí. Začaly strkanice a potyčky, ale pořadatelé opravdu drsně zasáhli až ve chvíli, kdy se asi 20 pankáčů dostalo na pódium.

Už v tu chvíli se emoce daly doslova krájet, ale naplno vybuchly až při vystoupení Michala Davida. Na pódium začaly létat kelímky, štěrk a dokonce i gumová atrapa ručního granátu.

Einstürzende Neubauten v Arše | Foto: Kryštof Havlice

Michal David zahrál všehovšudy dvě písně a před sprškou kamení utekl. Pak už nastoupila Veřejná bezpečnost se psy a obušky, aby zjednala klid.

Dusná atmosféra a napětí se přenesly i do zákulisí. Obě německé kapely byly po zásazích proti divákům v šoku, dostaly se do sporu s pořadateli a konflikt nakonec přerostl ve rvačku s policií. Při ní byla totálně zničená šatna a komunističtí strážci pořádku poté nakonec členy obou skupin násilím odvedli do autobusu, odvezli je na hranice a vyhostili z republiky.

Samozřejmě se mluvilo o zfetovaných mozcích, vyholených pankáčích s rozervanými kalhotami a oprávněném zásahu Veřejné bezpečnosti. Nutno přitom dodat, že lochotínský střet rockerů s policií mnozí považují za první předzvěst pádu komunismu v Československu.

Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme