Informační centrum temelínské elektrárny letos přivítalo už 30 tisíc návštěvníků

11. listopad 2010

Na jihu Čech ve čtvrtek dopoledne padl návštěvnický rekord. Do Informačního centra Jaderné elektrárny Temelín krátce po 10. hodině přišel 30 tisící návštěvník v tomto roce. Byla jím sedmnáctiletá studentka pražského gymnázia Voděradská Kateřina Kleslová, která sem se skupinou spolužáků přijela poučit se, jak vzniká energie z jádra.

Na otázky, kdo návštěvu zámečku Vysoký Hrádek organizoval a nakolik je překvapena rekordem, odpověděla Kateřina Kleslová slovy: „Naše paní profesorka Procházková, která učí fyziku a matematiku. Výlety do Temelína dělá pravidelně každý rok. Zájezd nabídla celé škole a uchytili se ti, které to nejvíce zajímá. Byla jsem absolutně překvapená, protože jsem to nečekala. Stále jsem z toho v šoku. Je to takové zvláštní, vůbec by mě nenapadlo, že něco takového se bude dít.“

Aktuální rekord, 30 tisící návštěvník v Informačním centru Jaderné elektrárny Temelín, překonal dva roky starý milník. To si tu zapsali do evidence celkem 28 914 návštěvníků. Zdejší pracovníci si tedy nemohli lepší dárek k 10. výročí zahájení provozu jaderné elektrárny přát.

Průvodkyně Hana Marečková tu pracuje už devět let a na možné otázky mladých lidí, třeba jako v případě exkurze studentů z pražského gymnázia Voděradská, se připravuje pečlivě: „Příprava je každodenní. Zpracuji si poučení pro exkurze a návštěvy, zjistím si počet návštěvníků a také je důležité vědět, na jakém výkonu pracují naše výrobní bloky.“

Informační centrum JETE má otevřeno denně od 9 do 16 hodin. Prostředí zámečku Vysoký Hrádek, kde sídlí, si neprohlédnete jen výjimečně, třeba na Nový rok.

autor: Petra Matoušková
Spustit audio