Vraždy v Midsomeru získaly Řád britského impéria

Britský herec John Nettles, představitel detektivů z televizních seriálů Bergerac a Vraždy v Midsomeru, dostal od královny Alžběty II. Řád britského impéria. Píše o tom britský deník Telegraph. Žánr britské detektivky je fenoménem, který se může pyšnit dlouhou historií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tower Bridge - zvedací most nad Temží

Tower Bridge - zvedací most nad Temží | Foto: Corel GALLERY

Podle Pavla Mandyse z literárního časopisu i-literatura.cz jsou špičkou ve svém oboru britští autoři a britské autorky, a to díky dlouhé tradici.

„V Británii se žánr detektivní literatury pěstuje už okolo 150 let a to je tradice, která si své autory a jejich styl psaní vychovala,“ domnívá se Mandys.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Mandys mluví o historii i současnosti detektivky.mp3

Vývoj detektivky ve Velké Británii a Spojených státech byl odlišný. U zrodu britské detektivky stáli Arthur Conan Doyle a později Agatha Christie, americká detektivka začíná sešitovými romány s Nickem Carterem, později nastupuje drsná škola a vzniká žánr thriller s důrazem na akci a na spád.

„Britové mají takzvaný „who did it“ žánr, kde pozvolné pátrání překvapí rafinovaným závěrem a rozuzlením,“ říká Mandys.

Za zakladatele detektivky bývá označován Edgar Allan Poe a jeho povídka Vraždy v ulici Morgue. Jako první uvádí na scénu postavu detektiva, který objeví vraždu a podle stop následně vypátrá vraha.

Britský herec John Nettles, čerstvý držitel Řádu britského impéria, říká, že první epizody seriálu Vraždy v Midsomeru byly krvavější. Odráží to i současný trend televizních detektivek.

„Dnes ke detektivka jako žánr pestrý, od akčních příběhů k psychologickým románům. V současnosti převažuje žánr thrillerů. Poslední trendy míří dík čtenářskému zájmu k mystickým záhadám. Dobře se daří i psychologickým detektivkám, které si vystačí s dobře konstruovanou záplatkou,“ dodává Pavel Mandys.

Martin Křížek, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme