Běželi po vzoru Forresta Gumpa, aby podpořili zraněné veterány

Lidé na celém světě si dnes připomínají Den veteránů. Poněkud netradiční připomínku zažije americké městečko Santa Monica.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Válečný veterán

Válečný veterán | Foto: Miroslav Konvalina

Na tamní přímořskou kolonádu přiběhne šest vojáků, kteří po vzoru Forresta Gumpa proběhli celé Spojené státy od severovýchodu k jihozápadu. Během osmi týdnů proběhli tři pouště, 10 pohoří, 4 časová pásma, 16 států a 789 měst.

Celý ten běh je vlastně charitativní počin - zmíněných šest vojáků vybíralo po cestě peníze pro zraněné válečné veterány. To je také důvod, proč s během skončí právě dnes, symbolicky na Den veteránů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O netradiční připomínce Dne veteránů mluvila ve Světě o druhé redaktorka Rádia Česko Magdaléna Trusinová

Akce byla částečně inspirována filmem Forrest Gump. Jak píše zpravodajský server BBC, jeden ze šestice běžců, seržant Damien Todd, viděl tento film před 14 lety a vzpomněl si na něj, když viděl, jak statečně se vyrovnává se zraněním z války jeho kolega a kamarád Mark Ormrod.

Ten šlápl na pozemní minu - bylo to na Štědrý den v roce 2007 při misi v Afghánistánu - a přišel o obě nohy a jednu ruku. Právě on byl inspirací pro zorganizování celého běhu. A také se ho zúčastnil. Na začátku běžel vždycky maximálně jednu míli, tedy 1600 metrů, protože běh na protézách je velmi fyzicky náročná záležitost, ale postupně zesílil natolik, že uběhl i pět mílí najednou.

Běží i Britové

Kolik peněz vojáci během osmi týdnů shromáždili, server BBC neuvádí. Píše jenom, že navzdory svému obrovskému nasazení nevybrali tolik, kolik si představovali. Nasbírali ale řádku zranění - od odřenin a puchýřů po bolavé klouby. Jeden z šestice vojáků při misi Gumpathon - jak svému běhu říkají - zhubl o 11 kilogramů.

Mimochodem, ne všichni z té šestice jsou Američané, běží i s nimi i Britové. Většinou běží štafetově, střídají se po deseti mílích, kromě zmíněného Marka Ormroda. V průběhu Gumpathonu si ale občas zkoušeli, kam až sahají jejich síly.

Jeden den například Američan Charles Padilla uběhl 85 mílí, což je 137 kilometrů. Jeho britský kolega James Mazzoni-Dalton, podporován britskou částí týmu, se nechal ‚vyhecovat‘ a uběhl 86 mílí. Trvalo mu to 19 a půl hodiny a na konci byl tak vyčerpaný, že ho ostatní museli donést do postele.

Vojáci na svou misi vyběhli z letadlové lodi USS Interpid, která trvale kotví v newyorském přístavu. Byla postavená pro americké námořnictvo během druhé světové války. Vojáci nejsou - respektive ještě před osmi týdny nebyli - žádní velcí běžci. Jen jeden z té šestice měl před Gumpathonem zkušenosti s maratónským během.

Seržant Damien Todd, který s celým nápadem přišel, dokonce prohlásil, že běhání nesnáší. Nicméně také dodal, že ho ani na jediný okamžik nenapadlo, že by s tímto projektem Gumpathon přestal.

Marika Táborská, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme