V Itálii se schyluje k vládní krizi. Její vyhlášení je otázkou dnů

Pokus o udržení italské vlády se nezdařil. Vládní krize sice ještě oficiálně nebyla vyhlášena, ale současná vláda Silvia Berlusconiho už nemá většinu v poslanecké sněmovně. Předseda poslanecké sněmovny Gianfranco Fini vystoupil z Berlusconiho Strany svobody a založil krajně pravicovou stranu Budoucnost a svoboda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi | Foto: G8 Website (ANSA)

Jak v Odpoledním Radiožurnálu přiblížila spolupracovnice Radiožurnálu v Itálii Vědunka Lunardi, důvodů proč došlo k rozkolu v Berlusconiho straně je několik.

„Jsou tu osobní ambice Gianfranca Finiho, který rozhodně vybočil z italské ústavy, když jako předseda poslanecké sněmovny založil novou stranu. Jablkem sváru byl zejména úsporný rozpočet či pakt stability, “ uvedla.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuální situaci v Itálii jsme v Odpoledním Radiožurnálu hovořili s tamní spolupracovnicí Vědunkou Lunardi

Podle ní Evropská unie pakt stability požaduje, ale nelíbí se ani levici ani krajní pravici a nelíbí se zejména italskému jihu, kde právě Finiho krajní pravice získává nejvíce hlasů. Ze stejného důvodu se Finimu nelíbil silný vliv Ligy severu ve vládě.

„Liga severu žádá daňový federalismu, nové přerozdělování daní, s tím, že větší část daní zůstane v kraji, ve kterém se byly vybrané a to znamená, že jih bude dostávat mnohem méně,“ dodala Lunardi.

Vládní krize na spadnutí

Vládní krize ještě oficiálně vyhlášená nebyla, je to ale podle pozorovatelů otázkou několika dní. „Je to takové přehazování odpovědnosti. Nikdo na sebe nechce vzít odpovědnost za vládní krizi, která bude mít v každém případě nepříznivý dopad zejména na ekonomickou situaci Itálie,“ přiblížila Lunardi.

Dodala, že Silvio Berlusconi chce, aby mu nedůvěru odhlasoval parlament, čímž odpovědnost padne na opozici. „Mohlo by se to stát už příští týden, ale také až v prosinci.“

Připomněla, že přestože média útočila na italského premiéra, Evropská unie oceňovala vládu, která zaváděla ve všech sektorech evropské normy, reformy doporučované Evropou a připravila také úsporný rozpočet, který Evropská unie schválila. „Veškeré tyto snahy by teď mohly vzít za své,“ dodala.

Vědunka Lunardi, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme