O pražské koalici nerozhodnuto. TOP 09 oslovila ČSSD

Občanští demokraté si vzali další čas na jednání o koalici v Praze. Od regionální rady chtějí posvětit možnou spolupráci s TOP 09.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Tůma (TOP 09) a Bohuslav Svoboda (ODS). (Koláž ČRo)

Zdeněk Tůma (TOP 09) a Bohuslav Svoboda (ODS). (Koláž ČRo) | Foto: Tomáš Adamec

Rozhodnutí má padnout v pondělí. Podle pražského lídra ODS Bohuslava Svobody bude definitivní:

Přehrát

00:00 / 00:00

Pražský lídr ODS Bohuslav Svoboda

„Když ano, tak to bude znamenat, že ten večer budeme jednat o problému rozdělení kompetencí na radě. A může to znamenat, že jednání bude trvat třeba dva dny, nebo hodinu – to já neumím zodpovědět. Ale bude to znamenat, že jednání už nedostane žádný jiný směr, poběží jenom po zbytku technických věcí,“ zdůraznil Svoboda.

Top 09 dává nabídku ČSSD

Pro TOP 09 je další posunutí termínu komplikací. Začne proto jednat i se sociálními demokraty. Potvrzuje volební lídr strany pro Prahu Zdeněk Tůma:
My předáváme nabídku ČSSD, což je něco, co ODS už udělala. Zároveň nepokládám za příliš pravděpodobné, že bychom se byli schopni, i kdybychom chtěli, sejít na relevantní jednání před tím jednáním, které máme dohodnuté s ODS,“ poznamenal Tůma.

Přehrát

00:00 / 00:00

Další zvrat v povolebním vyjednávání přiblížili v Ozvěnách dne kandidáti na primátora za ODS a TOP 09 B. Svoboda a Z. Tůma

Mezitím Městský soud v Praze zamítl žalobu Strany zelených, SNK-ED a Věcí veřejných na volby do pražského zastupitelstva. Výsledky voleb jsou tedy platné. Stranám vadilo rozdělení Prahy do 7 volebních obvodů, což je podle nich poškodilo.

Vyhlídky ČSSD stoupají

Bohuslav Svoboda v Ozvěnách dne připomněl, že odklad do pondělí vznikl kvůli tomu, že od TOP 09 dostali pozdě vyžádané materiály. Exkluzivita však podle něho trvá. „Opakovaně jsem říkal, že vidím prostor pro dohodu s TOP 09 velmi dobře. Teď už si to říkat netroufám,“ poznamenal Svoboda.

„TOP 09 řekla, že vidí pravděpodobnost jako 5procentní, bavíc začíná jednat s ČSSD, čili to jsou všechno indicie, které pro mne musí znamenat zvažování situace,“ uzavřel Svoboda.

Volebního lídr TOP 09 v Praze a kandidát na primátora Zdeněk Tůma v Ozvěnách dne odmítl reagovat na mediální výroky. „Z dnešního pohledu nám kolegové, naši partneři, řekli, že nestačili zkonzultovat některé věci a nejsou připraveni na to, aby se jednání dotáhla do konce a navrhli pondělí,“ uvedl Tůma s tím, že TOP 09 už dříve označila už tento týden jako milník pro uzavření dohody.

K nabídce ČSSD řekl, že bude relevantní, přijatelná pro druhou stranu. „Jistě chápete, že nebudu napřed informovat média, než partnera,“ omluvil se Tůma, když odmítl prozradit podrobnosti.

Milan Kopp, Martin Drtina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme