V Moskvě lidé demonstrovali na podporu napadeného novináře

Asi čtyři stovky lidí dnes v centru Moskvy demonstrovaly na podporu známého novináře listu Kommersant Olega Kašina. Toho před šesti dny brutálně zbili neznámí útočníci. Dnes se reportér probral z umělého spánku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskva

Moskva | Foto: Marek Dlouhý

Na demonstraci přišli převážně kolegové Olega Kašina z Kommersantu a dalších ruských médii, ale také chránci práv, političtí aktivisté či členové opozice. Jak v pořadu Stalo se dnes uvedla zpravodajka České televize Barbora Šámalová, organizátoři demonstrace očekávali větší účast.

„Protože akce měla poměrně velkou publicitu a Kašinův případ v Rusku vzbudil mimořádnou pozornost, tak se čekalo, že účast bude větší. 400 lidí je v podstatě počet srovnatelný s tím, kolik lidí chodí na pravidelné demonstrace opozice v Moskvě,“ řekla v pořadu Stalo se dnes.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslední události k případu napadeného novináře přiblížila ve Stalo se dnes zpravodajka České televize Barbora Šámalová.

Policie podle ní tentokrát nezasáhla. Akce byla povolena proběhla naprosto klidně. „Někteří lidé přišli s letáčky, na kterých žádali důkladné vyšetření napadení Kašina a také to, aby úřady zakročily proti útokům na novináře, kterých v poslední době přibývá a které zůstávají bez trestu,“ dodala.

Připomněla, že případ Olega Kašina vyvolal velkou pozornost z několika důvodů. Jednak tím, že jde o známého novináře pracujícího pro list, který je respektovaný a také umírněný. A jednak brutalitou útoku, která byla děsivá.

„Útok zachytily pouliční kamery a záběry, na kterých je vidět jak si maskovaní útočníci na novináře počkali před jeho domem a pak ho železnou tyčí ubili skoro k smrti, se jako lavina šíří po internetu, vyjadřují se k nim stovky a možná i tisíce blogerů, kteří začínají být aktivní občanskou složkou,“ přiblížila.


Kašin se probral z umělého spánku

Kašin při napadení utrpěl mnohočetné zlomeniny a vážná poranění hlavy. Jak uvedla Šámalová, podle posledních zpráv se probral z umělého spánku, nemůže ale mluvit. „Vnímá a na dotazy reaguje pokyvováním hlavy. Bude asi nějakou dobu trvat, než bude mluvit, ale nejhorší fázi má pravděpodobně za sebou,“ doplnila.

Co se týče vyšetřování případu, do kterého ruské úřady nasadily nejlepší zkušené kriminalisty, to podle ní od víkendu prakticky nic nového nepřineslo.

„V podstatě stále převažuje názor, že útok s velkou pravděpodobností souvisel s Kašinovou prací, protože se zbýval řadou kontroverzních témat. Například psal o ruských extremistech či stavbou dálnice přes Chimkinský les,“ přiblížila Šámalová.

Martin Dorazín, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme