12. listopadu 2010

12. listopad 2010

Ken Boothe: Rocksteady. The Roots of Reggae

Zatímco Londýn se pyšní studii v ulici Abbey Road, kde natáčeli Beatles, hlavní město Jamajky, Kingston, je hrdé na neméně významné Tuff Gong Studio, kde natáčely slavné postavy jamajské hudby včetně Boba Marleyho. V dubnu 2008 se v kingstonském Tuff Gongu sešla hvězdná sestava těch nejvýznamnějších dosud žijících hudebních veteránů, pod vedením zpěváka Kena Boothe. Natáčel se tu dokumentární film mapující historii jamajské hudby, a vzniklo tu album Rocksteady: The Roots of Reggae, s patnácti jamajskými standarty v nových verzích.

Sounds & Pressure Zpívá: Lewis Hopeton

Silent River Runs Deep Zpívá: Judy Mowatt

Natáčení alba Rocksteady: The Roots of Reggae probíhalo pod hudebním vedením dobře známého kytaristy Ernesta Ranglina, zúčastnily se zpěvačky tak zvučných jmen jako Judy Mowatt či Marcia Griffiths, které původně doprovázely slavného Boba Marleyho, anebo hitmaker a DJ, dnes už téměř sedmdesátiletý U-Roy, jehož uslyšíme v písni o vlaku, což je v jamajské hudbě podobně silný symbol jako v americkém blues.

Stop That Train Zpívá: U-Roy

Freedom Street Zpívá: Ken Boothe

Tougher Than Tough Zpívá: Morgan Derrick

Jedním z největších hitů, které se zrodily na Jamajce, je píseň Tide Is High, Vysoký příliv. Původně ji natočila nepříliš známá jamajská skupina Paragons, a když ji v 80. letech proslavila daleko slavnější americká sestava Blondie, s Jamajkou si ji málokdo spojoval. Poslechněme si ji tedy v autentické jamajské verzi, zpívá Marcia Griffiths, původně jedna z doprovodných vokalistek dnes už nežijícího Boba Marleyho.

Tide Is High Zpívá: Marcia Griffiths

Shanty Town (007) Zpívá: Ken Boothe

People Rocksteady Zpívá: Leroy Sibbles

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Ken Boothe

Spustit audio