V investicích do vědy a výzkumu je Česko stále popelkou

I přesto, že za posledních deset let stouply celkové dotace na českou vědu a výzkum více než dvojnásobně, na poli evropských států je Česko stále zemí, která do svých nápadů investuje téměř nejméně peněz. Více zaostávají už jen například Maďaři, Bulhaři nebo Slováci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výzkum

Výzkum | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Nelichotivou statistiku ukazuje i nejnovější analýza stavu českého výzkumu v mezinárodním srovnání, kterou má Radiožurnál k dispozici. Vláda by se jí měla zabývat do několika týdnů.

Před rokem protestovali vědci v ulicích proti tomu, že stát neposílá do výzkumu dostatek peněz. Málo financí na nové nápady a objevy, které táhnou českou ekonomiku nahoru, jsou už tradiční bolestí každé vlády. Peníze se do vědy stále každým rokem přihazují, jenže na vyspělé evropské státy jako jsou Dánsko, Finsko nebo Británie stále nestačíme.

Podle Marka Blažky, sekretáře Rady vlády pro výzkum a vývoj, který analýzu připravoval, se na chudém vědeckém rozpočtu podepsala i finanční krize před dvěma lety.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Petry Benešové o financování vědy v Ranním Radiožurnálu.mp3

„Po roce 2008 dochází k dramatickému škrtání všech výdajů včetně výdajů na výzkum,“ řekl Marek Blažka.

Vloni šlo do objevů více než 55 miliard korun, což představuje 1,53 procenta hrubého domácího produktu. To je dvakrát více než před deseti lety a čtyřikrát více než v roce 1995. V posledních dvou letech ale podle Marka Blažka celkové dotace klesaly, a to i kvůli menšímu přísunu peněz ze soukromému byznysu.

Přitom nové technologie a výzkum jsou pro firmy, pokud chtějí uspět na mezinárodním trhu, klíčové. Svůj úspěch na tom staví především asijské státy jako jsou Japonsko a Jižní Korea.

Petra Benešová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme