Přes Českou republiku se žene silný vítr

Hřebeny Krušných hor a Beskyd zasáhla v noci a nad ránem v nárazech mohutná vichřice. Foukat bude i po celý dnešní den a zítřek. Proto podle meteorologa Miloše Dvořáka platí po oba dva dny výstraha.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vítr

Vítr | Foto: Tomáš Šácha | Zdroj: Český rozhlas

„Rychlost větru bude v nárazech dosahovat 60 až 90 kilometrů v hodině, na horách pak od 100 do 120 kilometrů v hodině. Kvůli větru jsou vydávána doporučení omezit na horách vycházení a nevydávat se zejména do hřebenových partií, dodržovat pokyny horské služby,“ říká Dvořák.

Na hřebenech Beskyd a Krušných hor už dosáhl vítr v nárazech síly mohutné vichřice. Foukal rychlostí přes 100 kilometrů za hodinu.

„Nejvyšší nárazy 31 metrů za sekundu jsou nyní zaznamenávány na Lysé hoře. Na hřebenech hor se rychlost větru pohybuje okolo 110 kilometrů v hodině,“ dodává meteorolog.

Přes noc kvůli silnému větru spadlo několik stromů v Jeseníkách. Zatarasily cesty mezi Mikulovicemi a Ondřejovicemi na Jesenicku a také úsek Zlaté Hory - Petrovy boudy. Teď už jsou obě trasy průjezdné. Vyvrácené kmeny odstranili hasiči, silničáři ještě odklízeli popadané větve v okolí Rejvízu.

Riziko pádu stromů ale platí dál. V Jeseníkách stále místy fouká silný nárazový vítr. Místní cestáři mají za sebou i první výjezd kvůli sněhu.

Na Červenohorském sedle napadlo přes noc do tří centimetrů bílé nadílky. Dopravní tepnu vyplužili a posypali solí. Řidiče nabádají ke zvýšené opatrnosti, teplota se tu pohybuje nad nulou. Velký pozor by si měli dát zejména motoristé, kteří mají stále letní pneumatiky.

Naděžda Hávová, Andrea Švubová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme