Nervozita na finančních trzích kvůli Irsku nepolevuje

Na londýnské burze se dnes prudce propadl hlavní akciový index. Jedním z důvodů je sílící znepokojení kolem finančních potíží Irska. Tato země má vážné problémy s obsluhou svého dluhu a panují obavy, že by se mohl opakovat řecký scénář a že by Evropská unie musela znovu obrovskou finanční injekcí intervenovat, aby zachránila jednu z členských zemí před bankrotem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dublin

Dublin | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Státníci na summitu skupiny G20 - nejvýznamnějších ekonomik světa - se snaží uklidnit investory, že irský krach nehrozí. Jak je ale vidět, na finanční trhy to příliš nezapůsobilo.

Podle Jana Bureše, hlavního ekonoma Poštovní spořitelny a odborníka na evropské trhy, reakce trhů jsou i nejsou oprávněné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš mluvil o irských problémech v Ozvěnách dne Radiožurnálu

„Fakticky Irsko v tomto roce kvůli horšímu hospodaření státní kasy výrazně znepokojilo trhy, očekával se deficit okolo 10 procent HDP, nakonec kvůli sanaci finančního sektoru to bude až 30 procent,“ řekl Bureš v Ozvěnách dne Radiožurnálu.

„Na druhé straně jsou tady i pozitivní faktory: Irsko má na svých účtech vysokou hotovost a nemusí bezprostředně, jak muselo Řecko, žádat trhy o nové peníze. Ta hotovost by mu měla vystačit až do léta příštího roku.“

K vystupňování znepokojení trhů nad situací Irska právě v posledních dnech podle něj přispěla situace na irské politické scéně.

„Irská vláda sice představila v reakci na zhoršující se vývoj velice tvrdý úsporný rozpočet na rok 2011, ale není vůbec jasné, jestli projde parlamentem. Zvlášť po doplňovacích volbách, které Irsko čekají v nejbližších týdnech,“ vysvětlil Bureš.

Záchrana vlastními silami ještě možná

Podle Burešova názoru stále existuje možnost, že se Irsku podaří nynější problémy finančního sektoru ustát a vrátit důvěru v ekonomiku.

„Irsko se velice snaží, jedná s trhy transparentně a otevřeně, na rozdíl od většiny ostatních zemí, které se kdy dostaly do takovýchto potíží.“

„Na druhé straně v tuto chvíli jsou ty irské výnosy vyšponované do skutečně vysokých úrovní a každým dnem, kdy zůstávají takto vysoko, dál poškozují irskou ekonomiku a irský finanční sektor A pokud irská vláda nebude schopná v dohledné době toto řešit, tak bude asi lepší požádat o pomoc zvenčí a bude to elegantnější řešení pro všechny,“ myslí si hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Veronika Sedláčková, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme