Onkologové se přou s VZP o peníze na biologickou léčbu

Čeští onkologové znovu varují před nedostatkem peněz na kvalitní léčbu zhoubných nádorů. Už dnes totiž někteří pacienti s rakovinou nejsou léčeni tak, jak by měli, varuje Česká onkologická společnost. Důvodem je především stopstav Všeobecné zdravotní pojišťovny na proplácení moderní biologické léčby, která je k pacientům nejšetrnější.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Onkologické pracoviště

Onkologické pracoviště | Foto: Fakultní nemocnice Ostrava

Podle předsedy České onkologické společnosti Jiřího Vorlíčka dostala zdravotnická zařízení od pojišťovny dopis, aby nenasazovala biologickou léčbu u nového pacienta, dokud nedoléčí pacienta předešlého. Navíc, upozorňuje Česká onkologická společnost, nemají některá onkologická centra stále podepsané smluvní dodatky se zdravotními pojišťovnami na letošní rok.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští onkologové znovu varují před nedostatkem peněz na kvalitní léčbu zhoubných nádorů. Pokračuje Naďa Bělovská.

Onkologové varují, že už dnes nemohou být někteří pacienti, u kterých lékaři zhoubný nádor objeví, léčeni nejnovějšími metodami. Týká se to především žen, které onemocní karcinomem prsu, řekla Rádiu Česko primářka onkologie Fakultní nemocnice Motol Jana Krausová:

„Jsou to všechny ženy, které mají generalizaci karcinomu prsu, to znamená, že už mají založené metastáze a které nejsou vhodné pro trastuzumab, protože ten hrazen máme, a těch je 15 %. Zbytek z těch, co jsou generalizované, bevacizumab nedostanou.“

V případě rakoviny prsu se biologická léčba zahajuje okamžitě po operaci, u 15 % procent pacientek to ale motolská nemocnice podle Jany Prouseové nemůže udělat, protože pojišťovna s nemocnicí neuzavřela o zvláštní úhradě potřebného léku smlouvu.

Biologická léčba, nebo chemoterapie?

Biologická léčba je pro pacienty nejméně náročná, protože je cílená a dokáže zasáhnout struktury nádorové tkáně a rakovinné buňky zničit. To umí i chemoterapie, ale ta má pro pacienta mnohem více nežádoucích účinků, protože postihuje i zdravé tkáně, zatímco biologická léčba zdravé tkáně šetří a to je její hlavní výhodou.

Prausová upřesňuje, u kterých diagnóz kromě karcinomu prsu je nejvíc zapotřebí: „Speciální nádory zažívacího traktu vycházející z pojivové tkáně, u nádorů ledvin, nebo třeba i u některých hematologických malignit.“

Biologická léčba je ale velmi drahá, a proto ji v současné době podle Vorlíčka rozhodně nedostávají všichni pacienti, kterým by pomoci mohla.

„V současné jdou na biologickou léčbu něco přes 2 miliardy a kdybychom viděli nějaký absolutní ideál, který samozřejmě není možný, aby to dostali všichni pacienti, kteří to potřebují, bylo by to 6 miliard. Ale já podotýkám, že toto je nesmysl, protože nemůžou všichni pacienti, kteří by to měli indikované, dostat. Někteří mají chorobu, která to zamezuje, někteří jsou takoví, že nedojedou do toho centra. To prostě není možné, takže představuju si, že dvojnásobek té sumy by byl asi ideální, že 4 miliardy by byly asi to pravé.“

Pojišťovna prý proplatí veškerou potřebnou léčbu

Lékaři chtějí, aby pojišťovna pacientům sama sdělila, že na léčbu nemá peníze. Onkologové musí pacienta informovat o tom, jakou nejlepší léčbu by mu podle současných léčebných standardů mohou nabídnout. To, že na ni pro každého nejsou peníze, už je ale podle Vorlíčka jiná informace.

„Jestliže na to nejsou peníze pojišťovna, to musí říct, my se na ni nezlobíme, žijeme v ekonomické krizi. Pan ministr zdravotnictví řekl, že chybí 10 miliard, my to respektujeme. My pouze nechceme, aby se věci zametaly pod koberec, my chceme, aby se to řeklo otevřeně,“ říká předseda České onkologické společnosti.

Všeobecná zdravotní pojišťovna se ale nařčení, že nechce biologickou léčbu hradit, brání a tvrdí, že je připravena proplácet veškerou potřebnou léčbu včetně té nejnáročnější.

Vysvětlující dopis pacientům

Tolik v médiích citovaný dopis měl podle ředitele VZP Pavla Horáka zdravotnická zařízení především uklidnit a vysvětlit jim, že na potřebná léčiva peníze dostanou:

„Budou hrazena jednak podle dodatku, který máme uzavřený už několik let a kde i můžeme průběžně upravovat počet pacientů. Finanční limitace tu jsou, takže se vždy o tom vede poměrně složité jednání. Dále v tom dopise bylo, že kromě toho předpokládáme, že nemocnice využijí prostředky, které mají ve svém rozpočtu, které VZP jim hradí na základě zálohových plateb a kde tyto léky mohou vyúčtovat také. Dříve to nebylo možné, my jsme to uvolnili v tom, že tyto léky mohou být vykazovány i mimo zvláštní smlouvu, a tím je možné uhradit další část prostředků. Dále v tom dopise je, že v případě, že by díky tomu nemocnice překročila svůj celkový rozpočet, takže ten rozdíl jí opět uhradíme. Ten dopis měl za cíl říci, že my uhradíme veškerou indikovanou léčbu a že bude využito těchto tří způsobů úhrady.“

Rozpočty nemocnic nejsou nafukovací

Jednou z variant, které pojišťovna navrhuje, je, aby nemocnice na biologickou léčbu použily peníze z vlastního rozpočtu, který mají k dispozici. To ale podle primářky Prausové tak jednoduše, jak pojišťovna tvrdí, udělat nejde:

„Budget není bezedný a náklady na biologickou léčbu jsou velice vysoké a pacientek je mnoho. To je skutečně obrovský zásah do budgetu a mohlo by to narušit i rozpočet nemocnice.“

Podle Horáka ale zdravotníci musí vzít na vědomí, že rozpočet VZP je kvůli ekonomické krizi omezený a že zkrátka Česká republika na nejmodernější světovou léčbu pro všechny peníze nemá. Lékařům ale vadí, že na ně pojišťovna přesunuje odpovědnost.

Nemocnicím zřejmě hrozí žaloby a soudní spory

Podle Prausové mohou zdravotnickým zařízením za současné situace hrozit nepříjemné soudní procesy, zejména právě například v případě léčby karcinomu prsu:

„Pokud by třeba pacientka na organizaci, kde ta léčba má probíhat, podala trestní oznámení nebo dala tu problematiku k soudu, tak se budeme těžko obhajovat ekonomickou situací, protože my máme povinnost léčit tak, jak léčit máme.“

Vláda se bude muset situací zabývat

Jak se k současné kritické situaci financování onkologické péče postavit, bude muset vláda do budoucna vyřešit. S novými léčebnými metodami se totiž bude léčba rakoviny čím dál víc prodražovat a aktuální statistiky ukazují, že pacientů s onkologickými onemocněními bude zřejmě do budoucna dále přibývat.

Marián Vojtek, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme