Su Ťij končí trest. Generálové slíbili, že ji propustí na svobodu

Vojenská junta slíbila propustit barmskou opoziční vůdkyni Su Ťij z domácího vězení. Nositelka Nobelovy ceny míru by se na svobodu měla dostat dnes, kdy jí vyprší osmnáctiměsíční trest domácího vězení. Su Ťij strávila od roku 1990 celých patnáct let za mřížemi či v domácím vězení, armáda jí také znemožnila účast v nedávných parlamentních volbách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby v Barmě, členové opoziční strany před portrétem zadržené Aung San Suu Kyi

Volby v Barmě, členové opoziční strany před portrétem zadržené Aung San Suu Kyi | Zdroj: ČTK

Policejní barikády na ulici vedoucí k domu Su Ťij v Rangúnu zatím nebyly odstraněny a zprávy o jejím možném propuštění přijímají opatrně jak její domácí stoupenci, tak i ostatní nositelé Nobelovy ceny míru, kteří se dnes sešli v japonské Hirošimě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Českého rozhlasu v jihovýchodní Asii Robert Mikoláš v Ranním Radiožurnálu.

Například někdejší jihoafrický prezident Frederic de Klerk připomněl, že se Su Ťij už takto na svobodu dostala i v minulosti, ale vojáci jí zase okamžitě zatkli. De Klerk ale vyjádřil naději, že příští rok už bude Su Ťij sedět spolu s ostatními nositeli Nobelovy ceny míru za jedním stolem.

Světoznámá ikona boje za demokracii totiž i nadále zůstává největší hrozbou pro vojenskou juntu i samotného diktátora Than Šweje. Přesto armáda udělila vízum jejímu synovi, který za ní přiletěl z Velké Británie. Otázkou tedy zůstává, jakou volnost jí generálové či jejich politické loutky zvolené minulý týden do parlamentu ponechají.

Lehce se totiž může stát, že Su Ťij sice bude na svobodě, ovšem prakticky pod neustálým dohledem, bude tedy žít v jakési kleci. Navíc junta ví, že Su Ťij je prakticky jedinou osobností, která může mít vliv na etnické menšiny dlouhá léta bojující proti barmské armádě, tedy že by rozdělenou zemi dokázala sjednotit.

Nicméně mnozí Barmánci doufají, že se Su Ťij podaří do politiky zapojit. Její Národní liga za demokracii, která před dvaceti lety drtivě zvítězila v tehdejších volbách, ovšem armáda je odmítla uznat a předat moc, počítá s její pomocí, například při vyšetřování podvodů při všelidovém hlasování minulý víkend. A věří, že se Su Ťij podaří zapojit tuto stranu zpět do politického života v Barmě.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme