Spojené státy obnovily vojenskou pomoc Libanonu

Spojené státy po třech měsících obnovily vojenskou pomoc nestabilnímu Libanonu. Počátkem srpna ji Američané zablokovali kvůli pohraničnímu incidentu, při kterém libanonští vojáci zaútočili na izraelskou hlídku. Klíčoví zákonodárci v Kongresu se teď ale nechali přesvědčit zárukami, že podobné použití amerických zbraní se už nebude opakovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Libanonu je přes 12 tisíc vojáků OSN

V Libanonu je přes 12 tisíc vojáků OSN | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Za pokračování podpory libanonské armády silně loboval nejen Bejrút, ale také americké ministerstvo zahraničí. Tato asistence je podle něj i v zájmu Spojených států.

Když v srpnu Američané pomoc přerušili, ozvalo se několik íránských představitelů s tím, že chybějící arzenál rádi Libanoncům doplní. Už teď Teherán v Libanonu zásobuje zbraněmi protiizraelské hnutí Hizballáh.

Obnovení americké pomoci vládním jednotkám se v první fázi týká dodávek za sto miliónů dolarů. Od roku 2006 už Spojené státy Bejrútu poskytly zbraně za tři čtvrtě miliardy dolarů.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme