Jedenácti českým sportovcům pomůže při přípravě na OH i stipendium

Jedenáct českých sportovců může od letošního září po dva roky využívat pravidelnou měsíční finanční podporu na přípravu, aby měli větší šanci se kvalifikovat na olympijské hry do Londýna 2012. Peníze rozděluje Mezinárodní olympijský výbor z fondu olympijské solidarity. Sportovci dostanou každý měsíc 700 dolarů (12 600 korun).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští 'stipendisté' spolu s místopředsedou ČOV Františkem Dvořákem a Janem Železným

Čeští 'stipendisté' spolu s místopředsedou ČOV Františkem Dvořákem a Janem Železným | Foto: ČOV

Na stipendia se mohou těšit atleti Zuzana Hejnová a Petr Frydrych, jachtařka Veronika Fenclová, triatlonistka Vendula Frintová, moderní pětibojařka Lucie Grolichová, cyklistka Jarmila Machačová, moderní gymnastka Monika Míčková, sportovní gymnastka Kristýna Pálešová, kordista Jiří Beran a jezdec všestrannosti Jaroslav Hatla.

"Sportovci dostávají peníze jako přilepšení především na olympijskou přípravu. Lze je použít téměř na všechno jako tréninkové kempy, samozřejmě i pro osobní trenéry nebo pro sportovně-technické záležitosti," vysvětluje místopředseda Českého olympijského výboru František Dvořák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Českým sportovcům pomůže v přípravě na OH i stipendium

Pod pojmem 'docela zajímavá částka' se skrývá dvanáct tisíc šest set korun měsíčně až do olympiády v Londýně. Ne všichni ji využijí stejným způsobem.

"U mě to padne hlavně na maséra, fyzioterapeuta, protože musím doladit nějaké zdravotní věci. Doufám, že se všichni sejdeme v početné sestavě i v Londýně a pokud se Mezinárodní olympijský výbor trefil do černého, tak se třeba budeme na olympiádě potkávat i při jiných příležitostech," řekl troufale směrem k novinářům oštěpař Petr Frydrych.

A jak vlastně jedenáctičlenný seznam sportovců vzníkal? "Z 28 sportů požádalo o stipendia 11 sportů, celkem bylo patnáct adresných návrhů. Návrhy jsme probrali a poslali je do Lausanne na Fond olympijské solidarity, který nám potvrdil jedenáct návrhů z deseti sportů," prozrazuje Dvořák.

Hatlu stipendium překvapilo

Pokud se vám s pojmem stipendia automaticky vybaví vysokoškoláci, v případě olympijských stipendií to tak úplně neplatí. Tři ze sportovkyň sice ještě neoslavily dvacáté narozeniny, průměrný věk výběru ale na pětadvacet zvyšuje dvaatřicetiletá moderní pětibojařka Lucie Grolichová nebo sedmatřicetiletý jezdec na koni Jaroslav Hatla.

"Určitě mě to překvapilo a jsem strašně rád. V jiných sportech nemohou sportovci závodit tak dlouho, zatímco já jsem ve věku, kdy se ještě mám co učit. A dobrý výsledek může v jezdectví přijít právě až pozdějším věku," říká Hatla.

Olympijské stipendium už pomohlo například Šárce Záhrobské. I díky němu získala letos ve Vancouveru bronzovou medaili.

Alena Benešová, Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme