Izrael možná omezí výstavbu židovských osad. Kvůli tlaku USA

Izrael by mohl znovu omezit výstavbu židovských osad na okupovaných územích. Pozdě večer o tom jednal nejužší tým sedmi členů izraelské vlády včetně premiéra Benjamina Netanjahua. Dnes se má záležitostí zabývat celý kabinet. Další zmrazení požadují po Izraeli Spojené státy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palestinští dělníci pracují pro židovské osadníky.

Palestinští dělníci pracují pro židovské osadníky. | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Kvůli obnovení osadnické výstavby po předchozím desetiměsíčním moratoriu totiž v září Palestinci odešli z mírových rozhovorů, nad kterými má Washington patronát.

Nová stavební uzávěra by měla trvat tři měsíce. Týkala by se jen domů rozestavěných od konce září a navíc pouze na západním břehu Jordánu, nikoli ve východním Jeruzalémě, jak také dosud požadovali Palestinci.

Výměnou Američané nabízejí Izraeli rozsáhlé pobídky, například dodávku dalších dvaceti supermoderních letounů F-35. Kromě toho by se zavázali, že budou v Radě bezpečnosti blokovat jakékoli rezoluce, které nevyhovují Izraeli.

Devadesátidenní stavební uzávěra má umožnit návrat Palestinců k jednacímu stolu. Netanjahu ale čelí značnému odporu. Osadníci a radikální židovská pravice trvají na neomezeném rozšiřování osad.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme