Belgie je pod vodou. Povodně jsou nejsilnější za posledních 20 let

Několik regionů Belgie se potýká s povodněmi. Už třetí den trvající vydatné srážky trápí také obyvatele departamentů v severní Francii. Povodně si v Belgii vyžádaly už tři lidské životy. Jinak způsobuje velká voda hlavně škody na dopravní infrastruktuře a obytných budovách. Prudké lijáky způsobily zároveň sesuvy půdy a materiální škody.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zákaz vjezdu z důvodu povodně (ilustr. obr.)

Zákaz vjezdu z důvodu povodně (ilustr. obr.) | Foto: Liberecký kraj

Ve Vlámském Brabantsku obklopujícím Brusel se v několika obcích museli lidé ze svých domů evakuovat na loďkách. Hladina vody v ulicích vystoupala na 1,5 metru. Z břehů se vylily hlavně menší přítoky řek Schelda a Maas.

Problémy hlásí jak frankofonní jih země, tak vlámský sever. Hasiči řeší v několika provinciích stovky případů zaplavených sklepů, garáží a přízemí domů. Pod vodou se ocitla i řada silnic.

Na dálnicích zatím k narušení provozu nedošlo. Stojí ale rychlovlaky Thalys a Eurostar do Paříže a do Londýna. Nedaleko Bruselu totiž voda podemlela trať a železniční koridor na jih je uzavřený.

V ohrožení bylo také 13 nizozemských speleologů, které voda uvěznila pod zemí u valonského správního střediska Namur. Všechny dostali záchranáři ve zdraví na povrch.

Pavel Novák, Silvie Burjanková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme