Nečas: Po skončení pronájmu Gripenů bude nový tendr

Po skončení pronájmu nadzvukových letounů Gripen vláda vypíše nový tendr na stíhačky. V České televizi to řekl premiér Petr Nečas. Dodavatel Gripenů se podle něj může zúčastnit tendru jen v případě, že britské a švédské úřady České republice poskytnou veškeré údaje, které mají o korupci při pořízení Gripenů. Pokud se podezření potvrdí, odmítá Nečas dál spolupracovat s firmou Saab a British Aerospace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nadzvukový letoun JAS-39 Gripen

Nadzvukový letoun JAS-39 Gripen | Foto: Ministerstvo obrany ČR

„Musí být vypsáno výběrové řízení, které musí být otevřené, do kterého se mohou přihlásit podle stanovených kritérií zadavatelé z více zemí. Nedovedu si představit, že by se jenom tak prodloužila existence letounů Gripen,“ uvedl Nečas.

Premiér se v České televizi shodl s lídrem ČSSD Bohuslavem Sobotkou, že případnému tendru na nové letouny by měla předcházet diskuze, zda vůbec česká armáda nadzvukové letouny potřebuje.

„Jestliže jsme v tuto chvíli v situaci, kdy Česká republika škrtá celou řadu výdajů, které poškodí hospodářský růst, škrtá výdaje, které ohrozí životní úroveň velkých skupin obyvatel, pak je skutečně na místě, abychom před tím, než se rozhodne o tom, zda-li budeme dále pronajímat nadzvukové letouny, provedla kalkulace, zda-li na to Česká republika má dostatek finančních prostředků,“ řekl Sobotka.

Podle úřadující předsedy ČSSD je řešením například spolupráce v rámci NATO nebo s jinými státy. Pronájem letounů skončí v roce 2015.

Radek Pavlovič, Nikola Bojčev, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme