Soutěž Česká hlava 2010 ocení nejlepší české vědce a techniky

Už dnes večer dostanou čeští vědci a technici ocení Česká hlava 2010. Ta se každoročně uděluje v několika kategoriích. Zatím je znám pouze laureát té nejprestižnější z nich a to Národní ceny vlády. Tu letos získá virolog Jan Svoboda.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká hlava

Česká hlava | Foto: Press kit

O Národní ceně vlády Česká hlava se mluví jako o české Nobelově ceně. Jde o prestižní ocenění, které jako jediné v této soutěži uděluje vláda. Tato změna nastala v roce 2005, před tím o ni rozhodovala porota složená z odborníků, která vybírá laureáty v ostatních kategoriích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž připravila redaktorka Českého rozhlasu Zuzana Filípková

Národní cenu vlády letos získá celkem ze 14 kandidátů profesor buněčné a molekulární biologie Jan Svoboda z Ústav molekulární genetiky Akademie věd České republiky.

„Je to celosvětově uznávaný odborník nebo téměř již klasik v oboru retrovirologie. Je to oblast výzkumu o živočišných virech, které vyvolávají nejrůznější onemocnění, zhoubné nádory, leukémii, aids. On již v 60. letech publikoval podstatné práce, dokonce je uznáván i laureáty Nobelovy ceny jako jeden z těch, kteří této problematice přinesli obrovský přínos,“ vysvětlila předsedkyně poroty Eva Syková.

Držitele ostatních pěti kategorií můžeme zveřejnit až zítra po 11 hodině dopoledne. Jednotlivé ceny nám ale stručně představila a popsala Eva Syková: „Další je Cena Invence, která se uděluje za mimořádný vědecký počin z posledních let. Potom je udělována Cena Patria, kterou dostává původem český vědec, který se významně uplatnil v zahraničí a získal si tam své uznání.“

„Další je Cena Industrie. To je cena ministerstva průmyslu a obchodu, kterou získává firma za nejlepší technologickou nebo výrobkovou inovaci,“ uzavírá předsedkyně poroty. Šestici doplní ještě Cena Doktorandus pro vědce v programu doktorského studia a Cena Gaudeamus, která se uděluje největším nadějím vysokoškolského studia v oblasti vědy a techniky.

Porota, která vybírá jednotlivé laureáty, je složená letos z 11 odborníků, mezi nimi najdete například Františka Šmahela, Josefa Průšu nebo Jiřího Patočku. „Já bych řekla, že je to čím dál tím lepší v tom slova smyslu, že máme čím dál více kvalitních návrhů, ze kterých může porota vybírat. Tak tomu bylo i letos, byli jsme velice spokojeni s nominacemi,“ dodává nakonec předsedkyně poroty Eva Syková.

Všechny nominované najdete na stránkách www.ceskahlava.cz.

Zuzana Filípková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme