Francie má novou vláda v čele se staronovým premiérem

Francie má změněnou vládu. Už na jaře prezident Sarkozy oznámil, že po prosazení důchodové reformy nastanou v kabinetu změny. Do čela vlády znovu jmenoval dosavadního premiéra Fillona.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francois Fillon, staronový francouzský premiér

Francois Fillon, staronový francouzský premiér | Zdroj: ČTK

Francois Fillon je v popularitě vysoko nad prezidentem Sarkozym a byl mu loajálním premiérem. Na to zřejmě francouzský prezident sází a do závěru volebního období zvolil kontinuitu. Tedy premiéra, na něhož může spolehnout.

„Nicolas Sarkozy nikdy nebyl můj mentor,“ čelí Fillon výtkám, že je až příliš závislý na hlavě státu. Podle komentátorů ale teď jeho pozice posílila, tím že byl znovu jmenován do čela vlády.

V příštím kabinetu nebude už zástupce levice Bernard Kouchner, dosavadní šéf diplomacie. Skončil i ministr sociálních věcí Woerth, jehož provázala aféra s neprůhledným financování Sarkozyho prezidentské kampaně. Do křesla ministra obrany usedne bývalý premiér a dnes starosta Bordeaux Alain Juppé.

Kromě ekonomických problémů se chce staronový premiér zaměřit na posílení solidarity, boj s nezaměstnaností a bezpečnost.

Jan Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme