Německá CDU si zvolí nové vedení. Merkelová obhajuje předsednictví

Angela Merkelová se dnes na sjezdu vládní Křesťanskodemokratické unie CDU uchází o znovuzvolení. Nebude to mít lehké. Sjezd předznamenaly statisícové demonstrace ve Stuttgartu, Dortmundu, Norimberku a Erfurtu proti snižování platů ve veřejné sféře, škrtům ve zdravotnictví a zvyšování věku pro odchod do penze. Koaliční partneři, liberální demokraté, Merkelové vyčítají, že zatím neuskutečnila slib z předvolební kampaně, tedy daňové škrty. Uvnitř strany jí někteří kolegové vyčítají, že je málo konzervativní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová

Angela Merkelová | Foto: The Council of the European Union

Po summitu G20 označila německá média kancléřku Merkelovou spolu s čínským prezidentem za hlavní světové vůdce. Nyní si musí upevnit pozice na domácí scéně. O znovuzvolení Angely Merkelové nikdo nepochybuje, otázkou je, jak velké podpory se dočká.

Přehrát

00:00 / 00:00

O obhajobě předsednického křesla CDU Angelou Merkelovou mluvil na Rádiu Česko Jiří Hošek, vedoucí zahraniční redakce Radiožurnálu a dřívější dlouholetý zpravodaj v Německu

Angela Merkelová stanula v čele CDU před deseti lety. Její volba se tehdy považovala za přechodné řešení v době, kdy stranou zmítal finanční skandál.

O přízeň svých straníků se nyní uchází už po páté. A v nejtěžší situaci. Zejména první polovině roku čelila kritice, že ztratila rozhodnost, nedokáže prosadit a obhájit vládní reformy a ani uhájit konzervativní křesťanské hodnoty.

„Mám pocit, že Angela Merkelová trochu zapomíná na písmenko ‚C‘ v názvu své strany. Na křesťanské hodnoty se totiž v poslední době v německé politice zapomíná. Merkelová ale není typickou představitelkou CDU. Je to rozvedená, bezdětná protestantka. S tím by byla skvělou předsedkyní postkomunistů nebo zelených, ale u CDU je to řadě konzervativců trnem v oku,“ říká Jiří Hošek, vedoucí zahraniční redakce Radiožurnálu a dřívější dlouholetý zpravodaj v Německu.

Největší rivalové ovšem stranu z různých důvodů opustili a do vedení mají být dnes zvoleni její lidé, kteří prosazují moderní tvář CDU.

Ministryně práce Ursula von der Leyenová listu Bild am Sonntag řekla, že CDU by měla zvážit oficiální hlasování o příštích kancléřských kandidátech. Von der Leynová se uchází o post stranické místopředsedkyně.

„Ursula von der Leyenová je určitě v užším okruhu čekatelů na kancléřskou kandidaturu. Nicméně boj bude ještě velmi tvrdý. V současné době se považuje za kandidáta číslo jedna pravicového bloku CDU-CSU hlavně ministr obrany Karl Theodor zu Guttenberg,“ vysvětluje Hošek.

Milan Kopp, Klára Stejskalová, Martina Mašková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme