Čeští zákonodárci sbírají poznatky v italském Parlamentu

Delegace Parlamentu České republiky vedená předsedkyní Sněmovny Miroslavou Němcovou je na třídenní pracovní návštěvě v Itálii. Setkají se s místními parlamentními zástupci, s nimiž chtějí diskutovat volební zákon, historii i současné vztahy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sněmovnu řídila první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová

Sněmovnu řídila první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová | Foto: Tomáš Adamec

„První dva dny se budeme setkávat zejména s vedením Poslanecké sněmovny, s vedením Senátu, s ministrem zahraničí, s krajanským spolkem, který působí v Itálii a třetí závěrečný den je věnován návštěvě Vatikánu,“ přiblížila program Rádiu Česko předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová.

Za hlavní téma návštěvy Němcová považuje načerpání informací o italském volebním zákonu. „Pro mě je to zajímavé, protože italská scéna je jiná než naše. Oni přijali před časem změny volebního zákona, které měly eliminovat to, že co rok, to nová vláda v Itálii,“ popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová přibližuje pro Rádio Česko plány cesty parlamentní delegace do Itálie.mp3

„Takže by mne zajímaly názory na to, jakým způsobem se jim osvědčila změna volebního systému, zda opravdu vedla ke stabilizaci politické scény, vyprofilování politických stran. Prostě pohled, jak moc změní zemi samotnou, když se změní volební pravidla.“

Němcová hodlá hovořit s předsedy Sněmovny a Senátu na téma společné historie. „Vezu jim knihu, která se jmenuje Boemia, je to česko-italská publikace, která popisuje osudy italských exulantů během první světové války, kteří odešli do Čech a strávili tady tři roky. Jsem zvědavá, jestli páni předsedové tuto historii znají,“ uvažuje.

Do třetice se Němcová chystá otevřít aktuální diskusi o spolupráci mezi italskými a českými regiony. „Řada italských regionů má konkrétní vazby na české kraje a ty vazby jsou četné, na poli kulturním, poznávacím, obchodním. Myslím si, že je možné je posunout někam dál.“

Česko-vatikánská smlouva není na programu

Ve středu přijme Němcovou ve Vatikánu soukromě papež Benedikt XVI. Předsedkyně Poslanecké sněmovny by se měla setkat také se státním sekretářem Tarcisiem Bertonem.

Němcová při této příležitosti neočekává širší diskusi na téma stále nedořešené česko-vatikánské smlouvy. V roce 2003 smlouvu čeští poslanci odmítli a od té doby se s ní nic neděje. Je otázkou, jak s ní naloží současná vládní koalice.

Milada Richterová, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme