Bulharsko podepsalo s Ruskem dohodu o plynovodu South Stream

Bulharsko před časem oznámilo, že přehodnotí své energetické projekty domluvené s Ruskem. Avšak poté, co ruský Gazprom navrhl Sofii nižší ceny za plyn, podepsalo dohodu o výstavbě bulharského úseku plynovodu South Stream, kterým má Rusko dodávat plyn do Evropy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plynovod

Plynovod | Foto: Tomáš Adamec

Plynovod South Stream, jehož výstavba by měla být dokončena v roce 2015, by měl vést z Ruska přes Černé moře do Bulharska, Itálie a Rakouska. O víkendu zástupci bulharské a ruské strany podepsali dohodu zakládající společný podnik, který za jeho výstavbu zodpovídá.

Mnozí označují projekt jako konkurenční plynovodu Nabucco, který podporují některé členské státy Evropské unie a také Spojené státy. „Je to konkurence v tom ohledu, že se objevuje dvojí možnost způsobu dopravy plynu do Evropy. Není to ale konkurence přímo, pokud se jedná o zdroje plynu,“ uvedl v Odpoledním Radiožurnálu Michael Romancov, politický geograf z Metropolitní univerzity Praha.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bulharsko-ruskou dohodu o plynovodu South Stream jsme v Odpoledním Radiožurnálu rozebrali s politickým geografem Michaelem Romancovem.

Vysvětlil, že Nabucco by mohl brát plyn i z Íránu, což je mimo ruskou kontrolu, ale značná část by pocházela stejně z oblastí bývalého Sovětského svazu. „A tam Rusko dalo najevo, že má ty zdroje lépe pod palcem,“ přiblížil.

Podle odhadů francouzské společnosti EDF Energy, přivede South Stream do Evropské unie asi jen 10 procent z celkového objemu dováženého plynu. Ozývají se proto hlasy, zda je tento projekt vůbec rentabilní. Podle Romancova bylo na tato rizika upozorňováno už od začátku.

„Že plynu, který je dispozici pro to, aby mohl být Nabucco doplněn, není dostatečné množství. Navíc Nabucco má plánovanou zhruba poloviční kapacitu oproti plynovodu South Stream. Ten by měl dopravovat až 63 miliard metrů krychlových plynu ročně, zatímco Nabucco má kapacitu 31 miliard,“ vysvětlil.

Podle něj je ale pochopitelné, že se Evropská unie snaží diverzifikovat zdroje plynu v tomto případě. „Protože závislost na Rusku obrovská a navíc Rusko má tendenci podřídit své kontrole nejen vlastní surovinu, ale i celou přepravní cestu,“ dodal.

Katarína Brezovská, Adéla Havránková, Michaela van Erne Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme