Evropská unie směřuje poprvé k rozpočtovému provizoriu

Evropskou unii nejspíš čeká příští rok rozpočtové provizorium. Poslední pokus členských zemí a Evropského parlamentu dohodnout se na unijním rozpočtu totiž selhal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: Emanuel Macoun

Jednání mezi členskými státy Unie a Evropským parlamentem zkolabovala. Zástupci europoslanců sice byli ochotní přistoupit na navýšení rozpočtu o necelá tři procenta, a ne o 6, jak chtěli oni. Trvali ale na větším zapojení Parlamentu do rozhodování o finančních záležitostech Unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bruselský zpravodaj ČRo Pavel Novák o krachu jednání o unijním rozpočtu

Tuto možnost jim nově dává Lisabonská smlouva. „Nechtěli jsme měnit smlouvu, jen ji naplnit. Rada členských států bohužel nebyla na takovou diskusi připravená,“ prohlásil po krachu jednání předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek.

Nicméně se objevila se menšina členských zemí vedená Velkou Británií. K ní se přidali Holanďané, Dánové, Švédové, kteří požadavky Evropského parlamentu rezolutně odmítli. A vzhledem k tom, že se o rozpočtu musí rozhodovat jednomyslně, jednání zkrachovala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bruselský zpravodaj ČRo Pavel Novák v dopoledním Radiožurnálu.

Příprava nového návrhu pravděpodobně potrvá několik měsíců. Od ledna by proto měla sedmadvacítka fungovat v režimu takzvané provizorní dvanáctiny.

Jedna dvanáctina představuje podle ekonoma Petra Zahradníka z České spořitelny alikvótní část výdajů, které daná země, nebo v tomto případě Evropská unie, vydávala v předcházejícím roce. Jinými slovy by se jednalo o jednu dvanáctinu výdajů, které EU vydala v roce 2010.

„Není to rána pro Brusel, je to facka všem lidem v Evropě a v rozvojovém světě,“ reagoval předseda Evropské komise José Barosso na zablokování rozpočtu sedmadvacítky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom Petr Zahradník z České spořitelny mluví v pořadu Stalo se dnes o rozpočtovém provizoriu EU.mp3

Unii tak nejspíš čeká rozpočtové provizorium. To znamená hospodaření podle letošního rozpočtu. Nejasné tak zůstává například financování nově vzniklé evropské diplomatické služby nebo výstavby fúzního reaktoru v jižní Francii.

„Pomaleji se bude zřejmě rozvíjet také satelitní navigační systém Galileo,“ doplnit zpravodaj v Bruselu Pavel Novák. Nový rozpočet by se měl schvalovat v lednu nebo v únoru.

Pavel Novák, Veronika Sedláčková, Marika Táborská, ak, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme