Poprvé od Vietnamu udělí v USA medaili cti žijícímu vojákovi

Americký prezident Barack Obama dnes poprvé od Války ve Vietnamu udělí nejvyšší vyznamenání žijícímu vojákovi. Medaile cti se uděluje za neobyčejnou statečnost prokázanou v ohrožení života.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Obama

Prezident Obama | Foto: Bílý dům

Četař Salvatore Giunta ze státu Iowa si nejvyšší vojenské vyznamenání vysloužil v Afghánistánu. Před třemi lety byl jako dvaadvacetiletý nasazený v údolí Korengal nedaleko hranic s Pákistánem. Střety s Talibanem tam byly skoro na denním pořádku. Četař Giunta se ocitl ve skupině, kterou přepadl dobře vyzbrojený oddíl.

Přehrát

00:00 / 00:00

O medaili cti mluvil na Rádiu Česko americký zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka

Tři americké vojáky ozbrojenci odřízli od ostatních a četař Giunta je podle svědků s neuvěřitelným nasazením dokázal vysvobodit. Jednoho zraněného druha ve zbrani doslova vyrval z rukou dvou příslušníků Talibanu, kteří ho odnášeli.

Salvatore Giunta na ně sám zaútočil, jednoho podle všeho zastřelil, druhého přiměl k útěku a sám pak odnesl zraněného kamaráda k ostatním. Byl při tom několikrát zasažený ale zachránila ho neprůstřelná vesta.

Teď se přidá k 86 ostatním žijícím nositelům Medaile cti. Bude ale prvním vyznamenaným od války ve Vietnamu, který medaili přebere osobně od prezidenta a ne posmrtně.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme