Slovenský prezident se hádá s vládou o prodej své rezidence

Slovenský prezident Ivan Gašparovič nepodepíše státní rozpočet, pokud v něm najde příliš úsporných opatření na svoji adresu. Hlavě státu se nelíbí, že vláda v rozpočtu počítá kvůli úsporám i s prodejem prezidentské rezidence.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivan Gašparovič

Ivan Gašparovič | Foto: Kancelária prezidenta SR

Slovenská vláda už v létě schválila, že se všichni ústavní činitelé musejí ve svých výdajích uskrovnit o deset procent a to včetně prezidenta. Výdaje hlavy státu chce ministerstvo financí snížit prodejem bratislavské prezidentské rezidence.

Velkou erární vilu prezident vůbec nepoužívá, a bydlí ve svém vlastním domě za Bratislavou. Přesto se prezidentská kancelář nechce nemovitosti na dobré adrese v centru města zbavit.

Gašparovič se přes svého mluvčího nechal slyšet, že když se mu nebude státní rozpočet líbit, vrátí ho poslancům. Ti sice můžou prezidentské veto prolomit, musí ale rozpočet projednat znovu. Když to nestihnou do konce roku, hrozí Slovensku rozpočtové provizorium.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme