Irsko, Portugalsko, Řecko. Eurozóna probere jejich ekonomickou situaci

Jak se postavit k hospodářské situaci Irska a Portugalska? Co s rostoucím rozpočtovým deficitem Řecka? O tom se budou v Bruselu radit ministři financí šestnácti zemí platících eurem. Možnost, že by musela celá Evropská unie pomoci Irsku řešit jeho problém, se zatím jeví jako hypotetická.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euromince

euromince | Foto: Evropská komise

O těžkostech Irska se splácením pohledávek píší světové agentury, ale Dublin zatím prohlašuje, že nechce o žádnou pomoc požádat.

Do konce roku totiž nemá žádné dluhopisy prodávat a jeho závazky budou splatné až příští rok v létě. Do té doby by Irsko nemělo pomoc z Evropského záchranného mechanismu potřebovat.

Předseda euroskupiny, lucemburský premiér Jean-Claude Juncker, prohlásil, že eurozóna bude jednat co nejrychleji, pokud Irsko o pomoc požádá. Jenže ono to neudělalo.

Problémy se zaváděním úsporných opatření pak má portugalská menšinová vláda. Další rozpočtový hříšník, Lisabon, se tedy může dostat do problémů se splácením svých dluhů.

U Řecka, které už unijní pomoc dostává, se zjistilo, že i přes zavádění úsporných opatření, deficit jeho rozpočtu roste.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme