Rajeckou dolinou

29. listopad 2010

Malou Fatru a Strážovské vrchy odděluje jihozápadní cíp Žilinské kotliny, kterému se říká Rajecká dolina. Milovníkům zachovalé přírody přichystala tato velmi pestrá a poněkud stranou ležící oblast nejednu zajímavost.

Nejznámějším místem Rajeckého údolí jsou Rajecké Teplice, kam vás doveze za slabou půlhodinku vlak nebo autobus ze Žiliny. Lázeňské letovisko s termálními prameny o teplotě 32 °C a 37 °C začali budovat počátkem 17. století Thurzovci. V současnosti se tu léčí především nemoci pohybového ústrojí. Pěkně upravené lázně leží na jižním úpatí zalesněného masívu Skalky (778 m), jenž je doslova protkán značenými cestami a vycházkovými okruhy různých délek. Vedou tu také dvě naučné stezky, z nichž jedna směřuje do turisticky velmi atraktivního prostředí Slnečných skal.

Pokud máte dobrou kondici, můžete se z Rajeckých Teplic vypravit po zelené přes vrchol Skalek až na hrad Lietava, jenž patří k nejkrásnějším a největším na Slovensku. Byl postaven začátkem 14. století a vlastnil jej Matúš Čák. V 16. století hrad prošel mnohými stavebními úpravami, které byly vyžádány zájmy majitelů rodiny Thurzovců. Protože je umístěn na vyvýšeném místě na začátku Rajecké doliny, plnil v této době nejen úlohu sídla, ale měl především funkci vojenskou a obrannou. Dnes je Lietavský hrad místem, které poskytuje pěkný výhled. Jeho ruiny zaujímají velkou plochu 1,5 hektaru a hradní zdi jednotlivých objektů se tyčí do veliké výšky. Mnohé mají zachované okenní a vstupní otvory a některé i architektonické detaily.

Dalším zajímavým místem Rajecké doliny je Rajecká Lesná – rázovitá dědina a zároveň poutní místo. Kromě sídla firmy Kofola, která zde stáčí přírodní pramenitou vodu a expeduje ji pod názvem Rajec, se tato vesnice může pochlubit zcela ojedinělým Slovenským betlémem. Obdivuhodné řezbářské dílo o rozměrech 8,5 × 2,5 m od J. Pekara zobrazuje kromě Ježíšova narození také všechny slovenské regiony s jejich rázovitými památkami a tradičním způsobem života. Největší pohyblivý dřevěný betlém na Slovensku přitahuje denně velké množství návštěvníků.

Slovenský Betlém v Rajecké Lesné

Rajecká Lesná je zároveň východiskem do málo známé Lúčanské Malé Fatry, jíž vévodí hora Kľak (1351 m) řazená znalci slovenských hor k nejkrásnějším vrcholům Slovenska. Jeho charakteristický tvar v podobě kuesty (asymetrický tvar vrcholu – pozn. red.) obstarávají mírně ukloněné vrstevní lavice druhohorního vápence. Na Kľaku se hvězdicovitě sbíhá celkem pět turistických tras. A pokud byste šli z Rajecké Lesné, nezapomeňte si prohlédnout gejzír v Rajeckolesnianské dolině svědčící o zdejším velkém bohatství podzemních vod. Bohužel vodopád pod Kľakem na opačné straně hory bývá často vyschlý.

Putování dolinami a hřebeny Malé Fatry nad Rajeckou dolinou si nezapomeňte zpestřit také prohlídkou secesního zámečku Kunerad. Má překrásnou polohu uprostřed zalesněných hor a pochází z roku 1916. Původně sloužil jako lovecký objekt, za Slovenského národního povstání v něm měli štáb partyzáni, kvůli nimž ho roku 1944 fašisti vypálili. Po válce byl obnoven a využíván jako lázeňská léčebna. Dnes je bohužel bez využití a chátrá.

Hora Kľak vévodí Lúčanské Malé Fatře

Překrásnou a zachovalou přírodu nabízí rovněž Strážovské vrchy ohraničující Rajeckou dolinu z protilehlé západní strany. V srdci těchto nádherných hor, tvořených izolovanými vápencovými masívy bez výrazného hřebene, leží ukrytá rázovitá dědina Čičmany. Od stáčírny zdejší přírodní pramenité vody Rajec k ní přijedete zhruba po 13 km jízdy silnicí proti toku Rajčanky, která právě v okolí Čiman pramení. Čimany jsou známé především souborem roubených domů s originálními stavebními prvky a charakteristickou ornamentální výzdobou. Dva objekty lidové architektury jsou muzejně upraveny a zpřístupněny veřejnosti. Uvidíte v nich národopisnou expozici zaměřenou na dobové bydlení, lidový oděv a lidové umění. V Čimanech se pořádají pravidelně folklórní slavnosti.

K nejkrásnějším kopcům Slovenska se řadí kromě výše zmíněného Kľaku rovněž Strážov (1241 m), jehož vápencový masív se tyčí přímo nad Čičmany. Strážov je skutečným králem Strážcovských hor – je široko daleko nejvyšší a jeho vrcholek trůní výrazně nad ostatními. Nejvyšší partie mají podobu vápencového útesu a za jasných dní z něj dohlédnete až na vrcholky Moravskoslezských Beskyd. Strážov však není jenom ideálním vyhlídkovým místem, ale uchovává také mimořádně hodnotné přírodní prostředí chráněné od roku 1981 v kategorii národní přírodní rezervace. Celý masív zdobí mohutná skaliska a balvanové proudy. S divokým reliéfem vápencových útesů ostře kontrastují měkce modelované travnaté plošiny lemované pralesovitými porosty pokroucených buků. Vzácná a velmi bohatá je zdejší vápencová flóra a na ni vázané živočišné formy.
Rajecká dolina leží stranou hlavních dopravních tepen a davy turistů se jí proto vyhýbají. Tím spíše si vychutnáte všechna překrásná místa, kterých je v okolí skutečně přehršel.

Zámek Kunerad

Článek a fotografie poskytl časopis Naše příroda.

Občanské sdružení Naše příroda je neziskovou organizací. Jejím základním cílem je informovat o přírodě, životním prostředí a jejich ochraně.


autor: Martin Janoška
Spustit audio