V Zoo Ostrava se dokončuje další velká stavba

16. listopad 2010

V ostravské zoologické zahradě byly v letošním roce dokončeny dvě velké stavby – expozice pro medvědy a hulmany Čitván a expozice s domácími zvířaty Na statku. I přesto však v areálu nadále vládne čilý stavební ruch. Před dokončením je další rozsáhlá stavba – rekonstrukce pavilonu hrochů.

Po slonech, medvědech a některých dalších druzích zvířat, která se již nového bydlení dočkala, přišla na řadu i u návštěvníků tolik oblíbená zvířata, jež jsou s naší zoo neodmyslitelně spojena. Cílem rekonstrukce starého objektu postaveného v 70. letech minulého století je především snížení nesmírně vysoké energetické náročnosti provozu pavilonu a zlepšení životních podmínek pro zde chovaná zvířata. V rámci stavebních úprav došlo k výměně střechy, vstupních vrat a velké části obvodového pláště budovy. Součástí projektu je také změna vytápění objektu ze stávající elektrické energie na obnovitelný zdroj energie, konkrétně dřevěné pelety, a zavedení alespoň jednoduché filtrace vody, která přispěje k větší čistotě v hroším bazénu a zásadně sníží i stávající velmi nepříjemný zápach v pavilonu.

Po dokončení stavebních úprav budou následovat estetizační a dekorační práce uvnitř pavilonu, které potrvají do jara příštího roku.

Pár hrochů obojživelných s mládětem pobývá po dobu rekonstrukce v prostorách po nosorožcích, kam bohužel nemají návštěvníci přístup. V letních měsících byli hroši k vidění alespoň ve venkovním výběhu. Kromě hrochů budou ve zrekonstruovaném pavilonu k vidění i nové druhy afrických zvířat – krokodýli štítnatí a ryby z jezera Tanganika.

Starý pavilon

Tolik potřebná rekonstrukce se mohla uskutečnit díky finančním prostředkům v rámci Finančního mechanismu Norsko (17,5 mil. Kč) a díky spolufinancování ze strany zřizovatele Zoo Ostrava - statutárního města Ostrava (19 mil. Kč). Realizace tohoto projektu bezpochyby výrazně přispěje k dalšímu zvýšení návštěvnické atraktivity naší zoologické zahrady a k posílení jejího postavení coby jednoho z nejnavštěvovanějších turistických cílů celého Moravskoslezského kraje.

Součástí rekonstruovaného pavilonu hrochů může být i nový atraktivní prvek – kostra hrocha obojživelného v životní velikosti. Zoologická zahrada Ostrava se nyní uchází o finanční podporu na tento projekt z programu Prazdroj lidem. Svými hlasy nám můžete pomoci i Vy! Bližší informace o projektu a způsobech hlasování najdete zde. Děkujeme!

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio