Zaměstnanci polské justice stávkují kvůli nízkým platům

Zaměstnanci polské justice jsou nespokojení s výší svých platů, a proto dnes stávkují. Protesty soudců a prokurátorů by měly trvat až do pátku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soudcovské kladívko

Soudcovské kladívko | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle spolupracovnice Českého rozhlasu v Polsku Joanny Czaplinské by stávka měla probíhat tak, že prokurátoři nebudou vést výslechy a nebudou zahajovat ani další vyšetřování. K protestů by se pak měli přidat i soudci. Procesy, které ale byly naplánovány už dříve, se budou konat i během stávky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Polsku sleduje tamní spolupracovnice Českého rozhlasu Joanna Czaplinská

Platy polských soudců patří podle Czaplinské k nejnižším v Evropě. Zaměstnancům polské justice navíc vadí plošné škrty, které justici v příštím roce zasáhnou. Díky tomu by mělo dojít k propuštění hlavně administrativních zaměstnanců soudů, což by zbrzdilo práci už tak dosti pomalých soudů.

Markéta Bartošová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme