Írán obvinil dva německé novináře ze špionáže

Íránské úřady obvinily ze špionáže dva německé novináře. Ti se zajímali o kauzu ženy, které hrozí trest ukamenování. Oznámila to íránská agentura Fárs.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránská islámská republika

Íránská islámská republika | Foto: Emanuel Macoun

Oba Němci přijeli do Íránu minulý měsíc bez novinářského povolení. Tajná služba je zatkla ve chvíli, kdy vedli rozhovor se synem Sakíne Mohammadí-Áštijáníové. Ženě hrozí trest smrti za nevěru manželovi a za podíl na jeho následné vraždě.

Podle íránského prokurátora je jasné, že Němci přijeli do země kvůli špionáži a protiíránské propagandě.

Reportér a fotograf pracovali pro list Bild am Sonntag. Včera vystoupili v íránské televizi. Tvrdili, že se nechali k cestě zmanipulovat íránskou aktivistkou Mínou Ahadíovou. Ta z Německa brojí proti trestu ukamenování a proti teheránskému režimu. Zatím není jasné, co Němce k této výpovědi vedlo.

Samotná Ahadíová Českému rozhlasu telefonicky řekla, že reportérům jen dala příslušné kontakty, o které si řekli. Do Íránu prý jeli zcela dobrovolně, a navíc prý byli varováni před hrozícím nebezpečím.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme