Nechte ji dobít sluníčkem

16. listopad 2010

Každý majitel auta ví, že zima je pro auto náročným obdobím. Dvojnásob to platí, pokud má váš automobil už svá nejlepší léta za sebou. O významu dobrého akumulátoru, respektive autobaterie, už jsme tu mluvili několikrát, teď se podívejme na vychytávku jménem solární nabíječka.

Na trhu se objevily nabíječky autobaterií, které už nemusíte připojovat do běžné zásuvky. Solární energie totiž dobije akumulátor zadarmo, ze slunečního svitu.

„Solární nabíječka je vhodná obzvlášť pro motoristy, kteří jezdí v zimě krátké vzdálenosti,“ říká Peter Ocelík, specialista na elektroniku ze serveru Autoalarmy.cz. „Víme, že start auta baterku dost vyčerpá a v průběhu krátké cesty se nestihne dobít. Pokud je baterka trochu starší a auto hůř startuje, může se stát, že baterka při větších mrazech už nebude stačit.“

Samozřejmě, že nejlepším řešením je koupit baterku novou, ovšem nabíječka vyjde levněji. Prodává se zhruba za 600 korun a podle výrobce má téměř nemezenou životnost – na rozdíl od baterií. S jejím dobíjecím výkonem je to však horší.

„Solární nabíječka vzhledem k malým rozměrům nemůže poskytovat velký výkon, takže by se dalo říct, že slouží jako udržující prostředek. Při dostatečném slunečním svitu skutečně dochází i k pomalému dobíjení autobaterie.“

O co nižší má nabíječka výkon – jde maximálně o 1,5 W, o to snadnější je aplikace zařízení. „Nabíječka se díky svým malým rozměrům umísťuje na palubní desku pod přední sklo a kabel se zapojí do zdířky zapalovače. Díky tomu solární nabíječka neustále autobaterii dobíjí. Ovšem je třeba dát pozor na to, aby se po vypnutí klíčku v zapalování neodpojila zdířka zapalovače, protože potom by solární nabíječka autobaterii nedobíjela. V ten moment máte možnost připojit nabíječku jiným způsobem, aby dobíjela autobaterii i v době vaší nepřítomnosti ve voze.“

Nabíječku je samozřejmě možné připojit svorkami přímo na autobaterii, ovšem pak se ztrácí hlavní devíza tohoto zařízení – tedy zaparkujete, nabíječku vystavíte pod čelní sklo, aby chytala sluneční paprsky, a před vystoupením pouze zastrčíte do zdířky zapalovače konektor k dobíjení.

„Dobíjení probíhá nejen za jasného slunečného svitu, ale také při zatažené obloze. Fungování nabíječky indikuje LED dioda, která je umístěna na nabíječce. Díky ní víte, jestli je autobaterie dobíjena,“ popisuje Peter Ocelík.

Součástí přístroje je také ochrana proti případnému přebití, a tedy zničení autobaterie.

autor: pek
Spustit audio