Francouzská gastronomie se dostala na seznam UNESCO

Představitelé UNESCa zařadili na setkání v Nairobi, francouzské jídlo a gastronomii na seznam nemateriálního kulturního dědictví. Ocenili nejenom kvalitu potravin, ale i způsob stolování a prezentace pokrmů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzské plísňové sýry

Francouzské plísňové sýry | Foto: Fotobanka stock.xchng

Francouzská média tuto informaci zařazují na místa nejvyšší důležitosti. Pro Francouze je kvalitní jídlo a gastronomie součástí životního stylu.

Přestože se i zemi žabích stehýnek, kohoutů na víně, masa po burgunsku nebo ratatouille, rozmáhají řetězce rychlého občerstvení, zůstává kvalitní oběd nebo večeře o několika chodech pro Francouze nedotknutelným rituálem.

Je to poprvé, co se jídlo dostalo na seznam kulturního dědictví lidstva. Kategorii nemateriálního kulturního dědictví zřizuje úmluva z roku 2003. Dosud ji podepsalo na 132 zemí. Podle výboru UNESCa je jídlo ve Francii společenským obyčejem, sloužícím k oslavám nejvýznamnějších okamžiků života jedinců a skupin.

Jan Pokorný, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme