Předsedkyni sněmovny přijme ve Vatikánu papež Benedikt XVI.

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová z ODS je od pondělí s českou delegací poslanců na oficiální návštěvě Itálie. Dnes kolem poledne ji přijme ve Vatikánu i papež Benedikt XVI. a státní sekretář Tarcisio Bertone.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež Benedikt XVI.

Papež Benedikt XVI. | Foto: Jaroslav Skalický

Němcová nevyloučila, že se jedno z témat může dotknout i stále nedořešené česko-vatikánské smlouvy. Širší diskusi na toto téma ale neočekává. V roce 2003 smlouvu čeští poslanci odmítli a od té doby se s ní nic neděje. Teď je otázkou, jak s ní naloží současná vládní koalice.

„Zaznamenala jsem stanovisko vlády, které předpokládá, že během tohoto volebního období ale zatím bez konkrétního data, by chtěla velmi výrazně pokročit jak v otázce česko-vatikánské smlouvy, tak v otázce církevních restitucí. Ten plán je ale během celého mandátu až do roku 2014,“ zdůraznila Němcová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová sděluje Rádiu Česko svá očekávání od přijetí papežem Benediktem XVI.

Je shodou okolností, že den parlamentní návštěvy ve Vatikánu připadl na 17. listopad. „Má to hlubokou souvislost s dějinami České republiky, s bojem za demokracii a svobodu. A toto bylo avizované téma, o kterém se chceme s papežem bavit,“ prozradila Němcová.

Zároveň by chtěla poděkovat papeži za návštěvu, kterou uskutečnil do České republiky. „Myslím, že se potkala s pochopením i jeho výzva občanům,“ soudí.

„Za druhé je před námi oslava osvobození České republiky. Papež jako původem německý občan bude důkladně znát dějiny České republiky a bude to zajímavé téma. A třetím tématem může být případný dotaz Jeho Svatosti ohledně církevních restitucí, ale spíše to neočekávám,“ dodává.

Sněmovní delegace, v níž jsou kromě Němcové i zástupci všech poslaneckých klubů, se má během vatikánské návštěvy zastavit také u českého národního oltáře svatého Václava v bazilice svatého Petra. Tam se čeští poslanci setkají s kardinálem Giovannim Coppou, bývalým papežským nunciem v České republice.

Igor Maňour, Milada Richterová, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme