Za svobodu musíme bojovat denně, řekl Nečas na Národní

Oslavy Dne boje za svobodu a demokracii se přesunuly k památníku listopadových událostí roku 1989 na Národní třídě v centru Prahy. Svůj projev zde přednesl premiér Petr Nečas, který upozornil, že svoboda není samozřejmostí a že připomínání historie je velmi důležité.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Bém, premiér Petr Nečas a prezident Václav Klaus u památníku na Národní třídě.

Pavel Bém, premiér Petr Nečas a prezident Václav Klaus u památníku na Národní třídě. | Foto: Tomáš Adamec

Lidé dnes přišli na Národní třídu, aby si připomenuli události započaté právě zde před jedenadvaceti lety. Někteří také chtěli uctít památku studentů, kteří v roce 1939 zaplatili životem, a na jejichž počest se 17. listopad slavil i v letech před sametovou revolucí.

V tomto duchu mluvil i premiér Petr Nečas. „Připomínat si svoji historii a okamžiky, kdy tento národ dokázal vykročit směrem ke svobodě, je nesmírně důležité.“

„Abychom si nemysleli, že žijeme ve světě, kde je svoboda samozřejmost. Za to se musíme zasazovat dnes a denně. Není to něco, co je nám automaticky dáno, a musíme si i připomínat, co jsme jako národ zaplatili,“ řekl Radiožurnálu.

Památku studentů dnes uctil i exprezident Václav Havel. U památníku na Národní třídě ho lidé přivítali bouřlivým potleskem. Havel, který byl klíčovou postavou takzvané sametové revoluce roku 1989, řekl, že základní směr polistopadového vývoje je správný. Mrzí ho ale, že země opakuje v ještě horší podobě chyby, které před ní udělaly zavedené demokracie.

Klaus: 17. listopad by měl spojovat

K památníku na Národní třídě zamířil s kyticí květin i prezident Václav Klaus. Ten zdůraznil, že občany by měl 17. listopad spojovat:

„Tento den má dvě výročí: 17. listopad 1939 a 17. listopad 1989. Výročí, která jsou svým způsobem provázána. A já myslím, že ten den je proto státní svátek, aby nás sjednocoval. Aby nám připomínal tyhle ty věci, abychom si je všichni uvědomovali; aby neúprosný čas neodvál všechny tyto věci do minulosti,“ prohlásil Klaus.

Komunistická policie 17. listopadu 1989 brutálně rozehnala studentskou demonstraci. Policejní zásah a zpráva o tom, že jeden ze studentů při něm údajně zahynul, odstartovaly v následujících dnech mohutné demonstrace občanů proti totalitní moci a vedly k pádu komunistického režimu.

Hašek: Demokracie neposkytuje politikům monopol

U pomníku tří odbojů v Rooseveltově ulici v Brně se sešli představitelé města, kraje, vysokých škol i veřejnost. Jihomoravský hejtman Michal Hašek zdůraznil, že stále je třeba demokracii chránit:

„Demokracie spočívá v tom, že respektujeme rozlišnost názorů a že bráníme základní práva a svobody. Nesmí být potlačována občanská společnost. Politici si nesmí myslet, že mají patent na rozum, že mají monopol na to, že pouze jednou za čtyři roky lidé přijdou k volbám.“

Jitka Hanžlová, Zuzana Kopuletá, Lucie Maňourová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme