Čistky v Severní Koreji. Budoucí vládce si upevňuje moc

V Severní Koreji pokračují čistky mezi politiky a vojáky. Vyšetřování údajné korupce vede budoucí vůdce Kim Čong-un. Podle organizace sdružující severokorejské uprchlíky žijící v Jižní Koreji jde o čistky, kterými si syn současného diktátora Kim Čong-ila snaží upevnit moc.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mozaika s portrétem Kim Ir-sena, Pchjongjang

Mozaika s portrétem Kim Ir-sena, Pchjongjang | Foto: Velvyslanectví ČR v Pchjongjangu

Na 15 vysokých představitelů včetně důstojníků severokorejské armády je obviněno z korupce. Zadržení jsou obviněni z toho, že kryli útěky lidí přes hranice nebo se podíleli na pašování.

Podle organizace sdružující severokorejské uprchlíky žijící v Jižní Koreji je cílem této akce, která se má rozšířit na celé území KLDR, zbavit se starších funkcionářů. Jejich posty mají nahradit oblíbenci Kim Čong-una.

Nejmladší, teprve 27letý syn diktátora Kim Čong-ila se má stát příštím severokorejským vůdcem. V nedávné minulosti už získal hodnost generála i významné posty ve vládnoucí Straně práce i v ozbrojených silách. Jmenován byl i šéfem špionáže.

Robert Mikoláš, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme