Pro Slováky je 17. listopad rozporuplným svátkem

Státní svátek na památku listopadových událostí roku 1989 slaví dnes kromě Čechů také Slováci. Řada lidí si půjde připomenout revoluci na různé veřejné akce nebo koncerty. Do Bratislavy přijede na oslavy i polský exprezident Lech Walesa nebo zpěvačka Marta Kubišová. Pro spoustu Slováků je ale 17. listopad naopak symbolem nesplněných slibů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve slovenském parlamentu byl dnes den otevřených dveří

Ve slovenském parlamentu byl dnes den otevřených dveří | Zdroj: ČTK

„Chceme, aby se setřel ten obrovský rozdíl mezi ideály a praxí,“ zní z megafonu. Tenhle hlouček demonstrantů v centru Bratislavy nedávno upozorňoval na to, že během sametové revoluce se naslibovalo hodně věcí, které se pak nesplnily, a že by bylo potřeba revoluci takříkajíc dokončit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj ČRo na Slovensku Vojtěch Berger o tamních oslavách 17. listopadu

Co na to říká sociolog Martin Bútora, který kdysi pomáhal zakládat revoluční slovenské hnutí Veřejnost proti násilí?

„Mně se zdá, že z těch 12 klíčových bodů, které jsme tehdy požadovali, paradoxně velká většina, kromě třeba odluky církve od státu, splněna je. Jiná věc samozřejmě je, nakolik jsou splněné nejen formálně, ale nakolik jsou naplněné i nějakým vnitřním silným, pevným a zřetelným obsahem. A to už začíná problém,“ upozorňuje Bútora.

17. listopad je pro řadu Slováků problematickým datem. Pro někoho symbolizuje změnu, která připravila lidi o práci. Konec těžkého průmyslu, nezaměstnanost a konec sociálních jistot. Pro jiné zase 17. listopad znamenal konec kariéry, konec režimu, který byl expresním výtahem vzhůru, pokud jste věděli jak naskočit.

Přesto se slovenské vnímání 17. listopadu podle sociologa Bútory pomalu obrací. „Počet lidí, kteří polistopadový vývoj na Slovensku hodnotí příznivě, konečně převážil směrem k pozitivu.“

Letošní oslavy 17. listopadu na Slovensku budou přece jen trochu jiné. Poprvé po čtyřech letech se k nim pořádně přidají i politické špičky. Minulý kabinet Roberta Fica, a hlavně sám premiér, 17. listopad jako svátek prakticky ignoroval. Sám Fico byl před listopadem komunista a k 17. listopadu se stavěl rezervovaně. Teď vede Slovensko Iveta Radičová, která se na listopadových událostech před 21 lety sama aktivně podílela.

Vojtěch Berger, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme