EU se bude snažit zachránit svůj rozpočet ještě v prosinci

Evropská unie se nevzdává naděje, že se vyhne rozpočtovému provizoriu. To jí hrozí potom, co se členské země neshodly s Evropským parlamentem na podobě rozpočtu na příští rok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: Emanuel Macoun

Ministři financí sedmadvacítky v Bruselu znovu zasednou 16. prosince. Těsně před summitem prezidentů a premiérů unijních států se pokusí najít kompromis, aby se Unie v lednu vyvarovala poškození svého renomé.

Podle českého ministra financí Miroslava Kalouska nebudou při unijním rozpočtovém provizoriu na některé evropské novinky peníze.

„Legislativně, formálně ty instituce vzniknou, ale nebude je z čeho financovat, bude-li rozpočtové provizorium. V prosinci se bude řešit, zda bude, či nebude rozpočet, popřípadě bude-li rozpočtové provizorium, jak.“

„Určitě se v rámci nového rozpočtového provizoria nebudou moct financovat žádné nové politiky, ale může být diskuse o tom, jak v rámci provizoria zafinancovat nové instituce,“ uvedl ministr Kalousek.

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme