Irové nevědí, co si mají o nynější krizi myslet

Ještě donedávna Irsko bylo ‚keltským tygrem‘ s úžasně rostoucí ekonomikou. Dnes čelí hluboké ekonomické krizi a spekuluje se o tom, jestli tuto zemi nepotká osud Řecka. Dublin ale o zahraniční pomoc stále odmítá požádat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dublin

Dublin | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Sami Irové, alespoň ti v Dublinu, jsou ze současné situace víceméně zmateni, říká zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu v Irsku Jaromír Marek. Na jedné straně se na ně hrnou informace o tom, že banky jsou v obrovských problémech, a mnozí tu situaci na své vlastní kůži pociťují.

Na straně druhé vláda stále tvrdí, že je schopna vyřešit situaci sama, že není potřeba nějakých velkých půjček nebo finanční pomoci ať už od Evropské unie, nebo Mezinárodního měnového fondu. Takže sami Irové vlastně jakoby nevěděli, na čem jsou – jestli mají být skutečně už naštvaní, nebo jestli ještě mohou doufat, že vše dobře dopadne.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, jak Irové vnímají situaci své země, hovořil v Odpoledním Radiožurnálu zvláštní zpravodaj ČRo v Dublinu Jaromír Marek

Samozřejmě s výjimkou těch, kterých se krize, jež je v Irsku patrná na každém kroku, bezprostředně dotkla. To znamená, že už jsou mezi 15 procenty nezaměstnaných, anebo už také řeší problémy s krizí sektoru nemovitostí. Tedy že si před dvěma, pěti lety koupili byt, dům, který měl tehdy třikrát, čtyřikrát vyšší cenu, než byla cena reálná. Dnes svou nemovitost již nikdy za tu cenu neprodají a budou na tom tratit. A splácejí obrovské půjčky, na které mnohdy také nemají.

Nejasné zatím zůstává, proč Irové nechtějí přijmout pomoc, kterou je Evropská unie připravena poskytnout. „Ptal jsem se na to leckoho, od ekonomů po lidi na ulici, nikdo z nich odpověď úplně nezná. Možná sami politici nevědí, jaký je ten pravý důvod,“ podotýká Jaromír Marek.

Spekuluje se o tom, že jednak je to fakt, že Irsko čekají doplňovací volby, a tudíž vládní koalice nechce ukázat, že jsou skutečně nějaké reálné problémy. Dalším faktorem bude bezpochyby i to, že se vláda stále snaží směrem k zahraničním investorům nepřipustit situaci, aby se o Irsku mluvilo jako o zemi v krizi.

„Ale když jsem se bavil s obyčejnými lidmi, většinou jejich názor byl takový, že dříve nebo později si Irsko finanční podporu bude muset vzít,“ uzavírá z Dublinu zpravodaj ČRo.

Jaromír Marek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme