Mezinárodní nekuřácký den počesku. Lidé si zapalují téměř v každé restauraci

Na každý třetí čtvrtek v listopadu připadá Mezinárodní nekuřácký den. Milovníkům cigaret má připomenout kuřákům, že jejich vášeň poškozuje nejen jejich zdraví, ale ohrožuje i lidi v jejich okolí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kouření

kouření | Foto: Jan Rosenauer

V Česku zatím neplatí úplný zákaz kouření v restauracích, jako je tomu v řadě evropských zemích. Bary a kavárny ale musí mít na vstupních dveřích jasné označení, zda si v nich lidé mohou zapálit, nebo ne. Pokud restauraci nálepku nemají, riskují pokutu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mezinárodní nekuřácký den počesku. Lidé si zapalují téměř v každé restauraci

“Kouření zakázáno“, nebo „Kouření povoleno“ - samolepku s tímto nápisem a přeškrtnou, nebo nepřeškrtnou cigaretou musí mít od července na dveřích každá restaurace, bar či kavárna. Třetí variantou je pak nálepka, která zákazníkovi říká, že uvnitř pohostinného zařízení jsou stavebně oddělené části pro kuřáky a nekuřáky.

To, zda restaurace dodržují zákon a samolepky skutečně na dveřích mají, kontrolují živnostenské odbory obecních a městských úřadů. Centrální statistika neexistuje. Živnostenský odbor Prahy 1, pod který spadá nejvíc restaurací v metropoli, zatím zkontroloval každou jedenáctou. Téměř u všech úředníci nálepku na vstupních dveřích našli.

Boj za úplný zákaz kouření pokračuje

Ani to ale některým odpůrcům cigaret nestačí. Například iniciativa stopkoureni.cz už dva roky bojuje za to, aby popelníky ze stolů v barech a kavárnách zmizely na dobro.

„Tenhle zákon je samozřejmě naprosto skandální a nedostatečný. Nikde v Evropě a na světě nic takového neplatí. U nás je boj proti kouření o tom, že si všichni nalepí samolepku ‘kouření povoleno‘ nebo ‘stavebně oddělené prostory‘, a přitom víme, že stavebně oddělené prostory jsou jeden stůl vedle druhého, jeden je nekuřácký a druhý kuřácký. To je prostě výsměch,“ říká Lukáš Nádvorník z iniciativy stopkoureni.cz.

Petici zatím podepsalo téměř 116 tisíc lidí. Proti úplnému zákazu se ale staví někteří majitelé kaváren a barů. Prezident asociace hotelů a restaurací Pavel Hlinka tvrdí, že nelze nadřadit právo zákazníka nad právo majitele podniku.

„Neuznávám to, že buď všechno, nebo nic. Myslím, že majitel, který si hospodu zafinancoval a který ji provozuje, by měl mít minimálně stejné právo, aby se rozhodnul, jakou skupinu hostů chce mít, jako má host právo rozhodnout se pro to, jestli do kuřácké hospody chce jít, nebo nechce,“ podotýká Hlinka.

V Česku kouří třicet procent dospělých

V Česku si pravidelně zapálí cigaretu zhruba třicet procent dospělých. Podíl kuřáků u mladých Čechů mezi 14 až 17 lety je podle různých odhadů ještě vyšší. Rakovinou plic onemocní každý rok více než 6000 obyvatel Česka a téměř stejný počet lidí na ni každý rok umírá.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vlivu kouření na člověka mluvila v Ranním interview Radiožurnálu praktická lékařka Irena Kudrnovská.

Podle praktické lékařky Ireny Kudrnovské ale více kuřáků zemře na kardiovaskulární choroby: „Počet výskytu rakoviny není tak vysoký jako je počet úmrtí na kardiovaskulární choroby. To znamená na infarkty, mrtvice a embolizace.“

Na nemoci spojené s kouřením ale umírají lidé, kteří nikdy nekouřili a cigaretový kouř jen vdechovali z okolí. Praktická lékařka by proto zavedla úplný zákaz kouření v restauracích a kavárnách. „Hlavně bych chránila ne kuřáky, kteří se rozhodli kouřit, ale nekuřáky, kteří jsou potom nuceni pasivně vdechovat kouř,“ vysvětlila Kudrnovská.

Lenka Jansová, Lenka Rafaelová, Martina Spěváčková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme