Nobelovu cenu míru si poprvé v historii nikdo nepřevezme

Čína neumožní nositeli Nobelovy ceny míru, aby si jí převzal. Liou Siao-po si odpykává 11tiletý trest za údajné rozvracení státní moci. Povolení nedostanou ale ani jeho rodinní příslušníci. Informaci potvrdil také ředitel Nobelova institutu v Oslu. Poprvé v historii si tak ocenění včetně finanční odměny zřejmě nikdo nepřevezme.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Liou Siao-po si odpykává jedenáctiletý trest odnětí svobody za podněcování k rozvracení státní moci

Liou Siao-po si odpykává jedenáctiletý trest odnětí svobody za podněcování k rozvracení státní moci | Foto: public domain, Voice of America

„Obávám se, že nám neumožní do Osla odjet,“ prohlásil bratr odsouzeného Liou Siao-poa, který se ale přesto této naděje stále nevzdává. Vyloučen je zřejmě i odjezd manželky letošního nositele Nobelovy ceny míru, která je de facto držena v domácím vězení. Pravděpodobně si tak v Oslu 10.prosince nikdo medaili, diplom a částku ve výši zhruba jednoho milionu dolarů nepřevezme.

Peking navíc varoval státy, které mají v Oslu zastoupení, před účastí na slavnostním ceremoniálu. Západní země a stejně tak i například Japonsko ale tyto výhrůžky odmítly a potvrdily, že jejich diplomaté na obřadu chybět nebudou.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme