Prof. Jaroslav Petr

19. listopad 2010
Vstupte!

Letošní rok je rokem biodiverzity a měl by tedy oslavovat druhovou pestrost pozemského života. Před námi však defilují stále ty samé „profláklé tváře“ – tygr, tučňák císařský nebo želva sloní. Proto jsme se rozhodli představit vám v dnešním pořadu Vstupte! Českého rozhlasu Leonardo tvory, kteří jsou širší veřejnosti prakticky neznámí. Naznamená to, že jsou nezajímaví. Naopak.

Jaroslav Petr v roce 1983 absolvoval Vysokou školu zemědělskou v Praze. Pracuje ve Výzkumném ústavu živočišné výroby, kde se zabývá reprodukční biologií. Přednáší o biotechnologiích na vysokých školách: na České zemědělské univerzitě v Praze, Pedagogické a Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy a na Biologické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Ve volném čase se zabývá popularizací výsledků vědeckého bádání. Je také autorem knihy Klonování. Hrozba, nebo naděje?, která hledá odpovědi na otázky genového inženýrství a zkoumá tuto problematiku i z hlediska práva, etiky či ekologie. Spolupracuje s Českým rozhlasem, Lidovými novinami, Respektem a řadou dalších médií. Píše sci-fi. Jeho povídky vyšly v několika antologiích u nás i v zahraničí. Je také autorem publikace „Když jdou ryby rybařit“, která letos vyšla jako další titul edice Leonardo.

Logo

Poslechněte si také předchozí Vstupte! Prof. Jaroslava Petra.

V pondělním Vstupte! uslyšíte:

V pondělním Vstupte! si připomeneme rozhovor s prof. Janem Svobodou, nedávno oceněným hlavní cenou letošního ročníku Česká hlava. Řeč bude o jeho profesní kariéře, která se tematicky přiblížila objevům oceněným Nobelovou cenou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.