Ruská vláda schválila plán privatizace. Plyn a ropu si nechá

Ruská vláda včera schválila plán privatizace, který by do státní kasy měl přinést více než 580 miliard korun. Podle něj Moskva během příštích tří let nabídne podíly ve dvou předních ruských bankách, v ropné společnosti Rosněft a také v podniku spravujícím železnici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba plynovodu

Stavba plynovodu | Foto: Eva Holá

Ministr financí Alexej Kudrin v září prohlásil, že vedle samotného výnosu je cílem privatizace modernizace ruské ekonomiky. I proto se počítá s tím, že většinu podílů převezmou zahraniční investoři, což dosavadní informace ze zákulisí potvrzují.

Analytik Asociace pro mezinárodní otázky Karel Svoboda se domnívá, že je chystaná privatizace na jedné straně součástí otevírání se Ruska světu, na straně druhé si ale Rusko zachovává kontrolu nad strategickými podíly v Rosněftu i v bankách.

„V energetických společnostech bude mít Rusko vždy nadpoloviční podíl,“ domnívá se Svoboda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Karel SVoboda mluví o ruské privatizaci ve Světě o deváté.mp3

Vláda včera ohlásila privatizaci majetku za bilion rublů. Původní plán počítal s částkou ještě o 800 miliard vyšší. Jedná se o další vlnu privatizace a podle Svobody se dá očekávat, že se budou privatizovat i další podniky.

„V této souvislosti se mluví o letišti v Šeremetěvu, o letecké společnosti Aeroflot. Jednou z podmínek bude povinná investice do podniku. Počítá se s výnosem 1, 8 biliónu včetně 1 biliónu pro státní pokladnu,“ říká Svoboda.

Rusko má podle analytika v současné době problém se schodkovým rozpočtem, potřebuje modernizovat ekonomiku, a z toho důvodu chce privatizovat především oblast infrastruktury.

„Jsou tam dvě dimenze, jedna je čistě ekonomická, tedy doplnění příjmů do státního rozpočtu a druhá dimenze je modernizace ruské ekonomiky,“ shrnuje Svoboda.

Podle analytika Karla Svobody bude i nadále pokračovat snaha vyvázat se z přílišné závislosti na ropě a zemním plynu, ale zároveň tyto oblasti modernizovat. Rusko bude nadále kontrolovat strategické podniky, ve kterých si udrží podíl, v ostatních podnicích se státní podíl bude naopak snižovat.

Roman Chlupatý, Václav Sochor, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme