Sinusoida českých fotbalistů v roce 2010

Jedno zaváhání dokáže zkazit třeba i celoroční úsilí. Česká fotbalová reprezentace se o tom v roce 2010 přesvědčila dokonale. Kdyby Češi v září porazili v Olomouci Litvu, mohl by si teď trenér Michal Bílek mnout dlaně nad vydařeným rokem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Českomoravský fotbalový svaz

Českomoravský fotbalový svaz | Foto: fotbal.cz

I na včerejší umolousanou remízu v Dánsku by se hledělo jinak. Jenže český tým Litevcům podlehl, a tak je ohlédnutí za právě skončeným reprezentačním rokem rozpačité.

Jestli si ještě ze školy vybavíte, jak vypadá sinusoida, klidně ji můžete aplikovat na letošní rok fotbalové reprezentace. Triviálně řečeno - chvíli nahoře, ale mnohem častěji dole.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sinusoida českých fotbalistů v roce 2010

Solidní herní projev nezabránil březnové porážce ve Skotsku a na americkém turnaji přišla v květnu ještě prohra s Tureckem. Následné čtyřgólové vítězství nad domácími Američany a také čtyřbranková srpnová výhra proti Lotyšsku vnesly mezi reprezentanty naději a sebedůvěru.

„Doufám, že se nám ten zápas povedl a že jsme předvedli, že ten fotbal hrát umíme. Ukázali jsme, že umíme bojovat a takhle by to mělo vypadat i v kvalifikaci,“ říkal tehdy obránce Michal Kadlec.

Kvalifikační resuscitace

Jenže nevypadalo. Hned v jejím úvodu česká reprezentace prohrála v Olomouci s Litvou, kterou ani nedokázala dostat pod souvislý tlak. Naštěstí aspoň kapitán Tomáš Rosický dokázal zaujmout zdravě kritický postoj a nemluvil o dostatečném počtu vypracovaných a nešťastně neproměněných šancích.

„Hlavně ten první poločas jsme od nich byli hrozně daleko a nedostupovali jsme je, tak jak jsme měli. To, že třeba Bary (Baroš) nedal penaltu, na to bych to nesváděl. To se v takovémhle zápase stane. Měli jsme mít více šancí, což jsme neměli a to je hlavně moje věc,“ hodnotil Tomáš Rosický.

Pozitivní je, že se podařilo šance na postup z kvalifikace resuscitovat vydřenou výhrou proti urputně bránícím Skotům a povinným vítězstvím v Lichtenštejnsku. To zároveň zvýšilo hodnotu přátelské rozlučky s rokem 2010.

Pozitivní podzim

Češi v bezbrankovém utkání v Dánsku zkoušeli hru na jednoho útočníka před pokračováním kvalifikace ve Španělsku. I na tenhle březnový zápas už pomyslel brankář Petr Čech, když se po duelu v Aarhusu ohlížel za letopočtem 2010 v souvislosti s národním týmem.

„Když to vezmeme od toho vítězného zápasu s Amerikou, tak ten tým hrál dobře a zvládl i těžkou situaci po zápase s Litvou. Takže já si myslím, že ten podzim je pozitivní. Jediné co chybí, jsou body ze zápasu s Litvou a to musíme nahradit na jaře,“ plánuje Petr Čech.

Před tímto nahrazováním bude česká reprezentace ladit formu a hledat svou herní tvář začátkem února v Chorvatsku. Osmero letošních vystoupení bohužel ukázalo, že v Evropě už těžko najdete soupeře, kterého čeští fotbalisté porazí, kdy si vzpomenou. Doba české výjimečnosti definitivně skončila.

Jan Kaliba, Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme