Řecko trápí korupce a přebujelá státní správa

Řecko už kvůli svým finančním problémům muselo přijmout pomoc od dalších evropských zemí. V zemi, jejíž hospodářství do velké míry ovlivňuje někdo jiný než vlastní vláda, je obrovským problémem přebujelý státní sektor a korupce. V současné době prožívají Řekové dobu tvrdého utahování opasků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký parlament, Atény

Řecký parlament, Atény | Foto: europa.eu

V Athénách žije mnoho Řeků, kteří umí perfektně česky. Velkou část svého života totiž prožili v Československu, kam jejich rodiče z Řecka uprchli kvůli občanské válce.

„Lidi jsou strašně naštvaní na všechny strany, na levici a i na pravici,“ říká televizní technik Pavlos Sidiropulos.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Ondřeje Housky z Athén v Ozvěnách dne.mp3

Spiros Kuluris v Athénách provozuje českou hospodu a potvrzuje, že v Řecku je velmi silné znechucení z politiky a politiků. Právě oni zavinili obrovské rozbujení státní zprávy, protože místa v ní po stovkách tisíc rozdávali svým příznivcům.

„Státní zaměstnanci v Řecku jsou ti, kteří volí. Mají zajištěná místa ve státním resortu. A ten má najednou milióny zaměstnanců,“ říká Spiros Kuluris.

Přesná čísla o počtu státních zaměstnanců v Řecku neexistují. Státní sektor je semeništěm obrovského plýtvání. Spiros i Pavlos proto podporují tvrdá úsporná opatření, která provádí současná socialistická vláda.

Nelíbí se jim ale, že škrty dopadají úplně na každého bez ohledu na to, jestli poctivě pracuje nebo patří mezi ty, kteří vůbec nechodí do práce a přitom pobírají tisíce eur. Takových případů je v Řecku spousta a obrovské množství lidí také vůbec neplatí daně.

„Jsou lidi, co dluží dvacet let a vždycky jednou za čtyři roky před volbami udělají vyčištění na deset let dozadu, zruší mu všechny poplatky, pokuty, a ještě mu dají slevu, že jim vůbec něco dal,“ stěžují si Pavlos se Spirosem.

Kromě nepotismu a daňových úniků je v Řecku problémem korupce

Kromě daňových úniků je v Řecku obrovským problémem korupce. Na vlastní kůži se s ní setkal asi úplně každý Řek. Zkorumpovaní jsou především daňoví kontroloři. Korupce začíná v Řecku u politiků, je tedy těžké ji omezit. Ti, kteří úplatky požadují mají politické krytí.

„Ministryně školství potvrzuje ředitele každé školy, sestry přísahají ministrovi zdravotnictví, to je jak u Tálibánu,“ kritizují řecké poměry Pavlos se Spirosem, přesto věří, že lidi už příště nenaletí falešným slibům politiků.

Řecko ale musí dát nejdřív do pořádku svoji ekonomiku a snížit astronomické dluhy.

Ondřej Houska, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme