Poslanci kritizují Dohnala za rozpočet i sídlo NKÚ

Poslanci z kontrolního výboru vyzvali prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu Františka Dohnala, aby jim předložil nové varianty řešení otázky dosavadního sídla úřadu. Kritiku zákonodárců sklidil Dohnal také za návrh rozpočtu NKÚ na příští rok. Předlohu návrhu rozpočtu má podle dalšího verdiktu výboru NKÚ dopracovat. Dohnal se hájí tím, že podoba rozpočtu je stejná jako v minulosti a výbor ho dostal v dostatečném předstihu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší kontrolní úřad

Nejvyšší kontrolní úřad | Foto: Marián Vojtek

Předlohu rozpočtu NKÚ na příští rok kritizovali jako nedostatečně připravenou poslanci ze všech politických stran. Rádiu Česko to potvrdil předseda sněmovního kontrolního výboru za KSČM Vojtěch Filip.

„Oněch 160 miliónů korun, které jsou určené na nákup, rozčílilo většinu členů, protože to není malá částka a pan prezident Dohnal nemůže předpokládat, že to budou poslanci akceptovat. Navíc po změně rozpočtu jej prezident nepředložil kolegiu, čímž porušil zákon,“ říká Filip.

Podle Filipa musí Dohnal v dodatečně poskytnutém termínu znovu předložit návrh kapitoly státního rozpočtu o NKÚ do 9. prosince.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Milady Richterové o diskuzích okolo NKÚ v Ozvěnách dne.mp3

Nespokojenost s prací prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu nejen pokud jde o Dohnalův návrh na prodloužení nájemní smlouvy sídla úřadu v pronajaté budově, ale i s jeho představou o rozpočtu na rok 2011, dali najevo všichni členové kontrolního výboru. Za ODS například Petr Bendl.

„Rozpočet je absolutně nepřipravený. Půlmiliardový rozpočet na třech stránkách bez jakéhokoliv komentáře, to nebylo, než na vrácení,“ myslí si Bendl.

Dalším předmětem diskuzí je příští sídlo NKÚ. Podle Vojtěcha Filipa z KSČM kontrolní výbor neakceptuje prodlužování nájmu v současné budově, které je podle něj pro stát nevýhodné.

Petr Bendl z ODS s ním souhlasí a domnívá se, že v současné situaci dochází k plýtvání se stáními prostředky.

Prezident NKÚ František Dohnal tvrdí, že úřad hledá jednotlivé varianty a propočítává, co by bylo pro stát nejvýhodnější. „Zatím analýzy vycházejí tak, že by bylo nejvýhodnější ještě několik let zůstat v pronajatých prostorách. Jiné řešení by vyžadovalo velkou částku ze státního rozpočtu na koupi, výstavbu či rekonstrukci. V tuhleté chvíli není nikdo ochoten takové prostředky ze státního rozpočtu uvolnit.“

Pokud jde o verdikt poslanců z kontrolního výboru, aby prezident NKÚ přepracoval návrh rozpočtu úřadu na příští rok, Dohnal důrazně odmítá.

„My ho přepracovávat nebudeme, to je vládní návrh, takže do něj nemůžeme zasahovat. Návrh rozpočtu kapitoly byl připraven již v první polovině letošního roku a zde byl mnoho týdnů. Pokud by poslanci z kontrolního výboru požádali o doplňující informace, mohly být tyto informace předloženy již na tomto jednání,“ konstatuje prezident Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal po dnešním jednání kontrolního výboru poslanecké sněmovny.

Milada Richterová, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme