OECD předpovídá v příštím roce zpomalení světové ekonomiky

Svět čeká v příštím roce zpomalení ekonomického růstu. Předpovídá to Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Z letošního tempa 4,6 procenta zpomalí růst příští rok na 4,2 procenta hrubého domácího produktu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Statistika

Statistika | Foto: Filip Rožánek

Propad čeká všechny země, zejména ale Spojené státy. Pro Českou republiku OECD v příštím roce předpokládá také pomalejší zrychlení růstu na 2,8 procenta a další rok na 3,2 procenta.

Jak se bude vyvíjet ekonomika nejen v Česku, ale i v dalších zemích střední, východní a jižní Evropy, dnes zveřejnil také Vídeňský institut pro mezinárodní hospodářská srovnání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Havlík z Vídeňského institutu pro mezinárodní hospodářská srovnání ve Světě o druhé Rádia Česko

Ten ve své aktualizované prognóze pro léta 2010 až 2012 v průměru očekává určité zrychlení růstu, řekl Rádiu Česko Petr Havlík, autor zprávy a zástupce ředitele institutu.

„Ale samozřejmě tady jsou rozdíly mezi těmi jednotlivými zeměmi, které jako v minulosti, tak i v budoucnu budou růst různými tempy. Ale v celku očekáváme pomalé zrychlení růstu v příštích dvou letech, ale ta tempa růstu nebudou žádná moc vysoká. Rozhodně budu nižší, než byla v období do roku 2008 před krizí.“

Německá ekonomika ve velmi dobré formě

Nové členské země Evropské unie podle Havlíka v průměru po mnoha letech porostou v letošním roce pomaleji než průměr západní Evropy.

„Průměr západní Evropy je ale samozřejmě tažen hlavně Německem. Německá ekonomika je ve velmi dobré formě a očekává se růst vyšší než tři procenta. Země střední a východní Evropy tak vysokého tempa růstu nedosáhnou, možná s výjimkou Polska. A navíc ten průměr se tlačí dolů negativním růstem HDP v Rumunsku,“ upozornil Havlík.

Pokud jde o Českou republiku, Vídeňský institut pro mezinárodní hospodářská srovnání očekává o něco nižší míry růstu než prognóza OECD.

„Konkrétně počítáme s tím, že v příštím roce se růst zrychlí na přibližně 2,5 procenta a v roce 2012 na 3,5 procenta.“

„Samozřejmě vývoz všeobecně a vývoz konkrétně do Německa, ale i Rakouska bude stále hrát velmi důležitou roli, to je hlavní motor hospodářského růstu ve střední a východní Evropě vzhledem k tomu, že domácí poptávka, ať už je to spotřeba nebo investice, je stále ještě velmi slabá,“ dodal Petr Havlík.

Martin Křížek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme