Soud: Volby v Českém Těšíně se budou opakovat

15. listopad 2010

Volby v Českém Těšíně se budou opakovat. Rozhodl o tom dnes senát Krajského soudu v Ostravě, který přímo v budově radnice řešil kupčení s hlasy při komunálních volbách. Soudci prohlásili, že hlasování bylo neplatné. Podle senátu je nepochybné, že k uplácení voličů v Českém Těšíně skutečně docházelo a to odporuje smyslu voleb.

Centrem Českého Těšína se line vůně grilovaných kuřat. Šíří se z malé prodejny, kde obsluhuje rázná bruneta. Před volbami dostala od jednoho z místních mužů nabídku. „Přišel přímo sem a nabídl mi pětistovku, když půjdu volit. Řekla jsem, že děkuji, že nemám zájem. A říkám, jsou to první volby, u kterých jsem nebyla,“ popisuje příběh.

Strážníci městské policie viděli, jak auta vozí do volebních místností bezdomovce a sociálně slabé. Někteří lidé se údajně domáhali vyplacení peněz za hlas přímo ve volebních místnostech.

„Nelíbí se mi to, co dělali. Prostě sváděli lidi a dávali jim peníze. Tohleto by být nemělo,“ ostře kritizuje kupčení s hlasy prodavačka v malé místní galanterii.

Kupčení s hlasy řešil přímo v budově radnice senát ostravského krajského soudu. Rozhodl, že volby se opakovat musí. Přitom lídr sdružení SOS pro Český Těšín Marián Kuš odmítá, že by dělali něco protiprávního.

„V žádném případě ne. Podle mě to ani není možné. U nás jsou volby zcela demokratické a tajné. Díky tomu, že jsou tajné, tak tyto machinace jsou naprosto vyloučeny,“ odpověděl Kuš na naši otázku, zda organizoval kupčení s hlasy pro jeho sdružení.

Mnoho svědků ale potvrdilo, že dostali peníze za hlas pro toto sdružení. Organizátoři jim dávali už vyplněné lístky s kandidáty SOS. Říká to například svědek Martin Jančeka: „Přišli k nám, vypsali nám lístky, šli jsme a odevzdali je. Když dáme hlas, že dostaneme nějaké peníze. Pro Mariána Kuše.“

Starosta Vít Slováček má strach, že uplácení voličů se bude dít i při opakovaných volbách.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu