Starostové 14 středočeských obcí bojují proti rozšíření Letiště Vodochody

Starostové čtrnácti středočeských obcí plánují do začátku prosince zahltit ministerstvo životního prostředí řadou připomínek proti rozšíření Letiště Vodochody. Chtějí se tak bránit proti jeho proměně na mezinárodní terminál s pravidelnými leteckými linkami. Dnes o tom jednali na zasedání v Kralupech nad Vltavou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Vodochody - vizualizace

Letiště Vodochody - vizualizace | Foto: Penta Investements

Společný postup proti vlastníkovi letiště, firmě Penta, ladili starostové celé dopoledne. Bojí se totiž, že by třicet tisíc obyvatel trpělo nadměrným hlukem z motorů letadel a výrazně by se také zhoršila silniční doprava na místních komunikacích. Na letiště by přijíždělo více aut a obce na to nejsou prý připravené.

Proto ještě do začátku prosince pošle každá obec na ministerstvo životního prostředí řadu připomínek a výhrad. Ty budou mít i Panenské Břežany, jak potvrdil Radiožurnálu jejich starosta Libor Holík.

„Každá obec bude postižena jiným způsobem. Panenské Břežany, aniž bych snižoval jakékoli dopady na ostatní obce, budou postiženy nejvíce. Budeme postiženi nadlimitním hlukem - a to trvalým s následným nebezpečím zvýšení rizika ischemické choroby srdeční a infarktu myokardu,“ vysvětlil.

Obce přijela na jednání podpořit i místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová: „V toto chvíli si nemyslím, že je i z hlediska vlády ekonomicky výhodné, baby vzniklo ve Vodochodech další mezinárodní letiště.“ Podle ní chce vláda rozšířit spíše nedalekou Ruzyň.

Kromě připomínek plánují obce do konce roku ještě uspořádat veřejné debaty s politiky a lidmi z obcí, demonstrace a také petice.

Ministerstvo životního prostředí teď posuzuje studii vlivu letiště na životní prostředí EIA, kterou vypracoval majitel letiště, firma Penta. Pokud ji schválí, letiště začne s větším provozem fungovat od roku 2013.

Katarína Brezovská, Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme